ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Το υπερπλεόνασμα θα κρίνει τη «διάσωση» των συντάξεων

REUTERS/Pedro Nunes

Από τις διαβουλεύσεις Ελλάδος – ευρωζώνης για το πώς θα αξιοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος, δηλαδή το υπερπλεόνασμα, θα εξαρτηθεί το τι θα αποφασίσει τελικά το Eurogroup για τις συντάξεις.

Αυτό ξεκαθάρισαν οι Μάριο Σεντένο, Πιερ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup και την οποία μονοπώλησε το θέμα της Ιταλίας.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των συντάξεων στην Ελλάδα ο Μάριο Σεντένο αποσαφήνισε πως δεν απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Οργάνου. «Δεν συζητήθηκε σήμερα η Ελλάδα. Αλλά επειδή το θέμα των συντάξεων επανέρχεται εξετάζουμε πόσος δημοσιονομικός χώρος υπάρχει ώστε να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα», απάντησε και προσέθεσε πως ο δημοσιονομικός χώρος σημαίνει πόσο πάνω από τον στόχο του 3,5% του ΑΠΕ θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019.

«Ο στόχος δεν συζητείται, αυτό που βλέπουμε είναι τι πρόκειται να συμβεί με το δημοσιονομικό χώρο και αν θα χρησιμοποιηθεί, αυτό είναι υπό συζήτηση», ξεκαθάρισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν ήταν στις έξι χώρες που έλαβαν παρατηρήσεις επί του προσχεδίου προϋπολογισμού του 2019. Κατά τον ίδιο, αυτό σημαίνει ότι δεν υπήρχαν παρατηρήσεις να απευθύνουν στην Ελλάδα και αυτό είναι καλό γιατί πρώτη φορά η χώρα είναι στην διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Αναφορικά με τις συντάξεις είπε πως «ο δημοσιονομικός χώρος φαίνεται να υπάρχει, κοιτούμε το μέγεθος του και πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αυτό εξετάζεται».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις και πως η δέσμευση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν αμφισβητείται από κανένα. «Προηγούμενες δεσμεύσεις που απορρέουν από το πρόγραμμα πρέπει να γίνονται σεβαστές ή να συζητούνται με τους θεσμούς και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία», είπε δείχνοντας πως αιφνιδιασμοί δεν είναι αποδεκτοί.

Για την Ιταλία τo Εurogroup συζήτησε την θέση της Κομισιόν για το προσχέδιο για το 2019, το οποίο ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2018 και υπενθύμισε τη σημασία των υγιών δημόσιων οικονομικών και του συντονισμού τους στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ως προϋπόθεση για μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και μια ομαλή λειτουργία της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Όπως τονίσθηκε, η έμφαση στην επαρκή μείωση του χρέους και η πορεία προς τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό στόχο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Στη βάση αυτή ζητήθηκε από την Ιταλία και την Κομισιόν να ξεκινήσουν έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο για την προετοιμασία ενός αναθεωρημένου δημοσιονομικού σχεδίου το οποίο θα είναι σύμφωνο με το Σύμφωνο Σταθερότητας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης