ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2019 για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές

Κρίσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2019 για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές
ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η Αθήνα την εξέλιξη της διαμάχης της ιταλικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurogroup για τον προϋπολογισμό του 2019, καθώς μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα μπορούσε να τραυματίσει σοβαρά την μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδος.

Η αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας το τελευταίο εξάμηνο κόστισε στην Ελλάδα την έξοδο που προγραμμάτιζε στις αγορές παράλληλα με την έξοδο από το Μνημόνιο. Δεδομένου ότι το ιταλικό δεκαετές ομόλογο αυξήθηκε σχεδόν κατά 200 μονάδες βάσης μέσε σε λίγους μήνες συμπαρέσυρε ανοδικά και την απόδοση του ελληνικού ομολόγου το οποίο θεωρείται εκ των πραγμάτων πιο επισφαλές.

Σήμερα με την απόδοση του ελληνικού δέκατους ομολόγου να είναι στο 4,3%, τα σχέδια για βιώσιμη έξοδο στις αγορές δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Η κυβέρνηση προσδοκά μία εξομάλυνση των συνθηκών από την αρχή του επόμενου έτους προκειμένου να ξεκινήσει δηλαδή δειλά δειλά τις εκδόσεις ομολόγων.

Αν όμως τα πράγματα με την Ιταλία δεν διευθετηθούν – χθες στο Eurogroup φάνηκε πως ένας συμβιβασμός είναι εφικτός- τότε είτε η κυβέρνηση θα αναβάλει τα σχέδια της για έξοδο στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2019, είτε θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί ακριβά, κάτι θα σημαίνει πως το αυξημένο κόστος δανεισμού θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας.

Εκτός από τις πιέσεις που προκαλεί η Ιταλία η ελληνική έξοδος στις αγορές κινδυνεύει να δυναμιτιστεί και από το τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεδομένου ότι αυτό λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 το ότι θα σταματήσουν οι μαζικές αγορές ομολόγων από την κεντρική τράπεζα είναι κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε αύξηση των αποδόσεων όλων ανεξαρτήτως των ομολόγων της ευρωζώνης. Μέσα σε αυτό το κλίμα η Ελλάδα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να δανειστεί με βιώσιμα επιτόκια.

Και η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη να βγει στις αγορές για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι δεν θέλει να δώσει το μήνυμα ότι είναι αποκομμένη και εγκλωβισμένη σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, στο οποίο κάνει μόνο χρήση του ταμειακού μαξιλαριού ασφαλείας που εξασφάλισε με τα χρήματα από την τελευταία δόση του Μνημονίου. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει έξοδος της Ελλάδας στις αγορές τότε δεν θα μπορέσουν να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Δεν είναι τυχαίο πως η αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s Καθρίν Μουελμπρόνερ προειδοποίησε χθες από το βήμα του συνεδρίου της Capital+Vision στην Αθήνα πως η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει πρόσβαση στην αγορά και να χρηματοδοτεί μόνη της τον εαυτό της και στη βάση αυτή τόνισε πως «θα πρέπει η Ελλάδα να το πάρει απόφαση και να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές».

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα εκδώσει τον προγραμματισμό του για το δανειακό πρόγραμμα του 2019 μέσα στον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, συνολικά για το επόμενο έτος προσδοκά να αντλήσει από τις αγορές 7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλύψει πλήρως τις λήξεις χρέους του επόμενου έτους.

Πάντως, οι καλά γνωρίζοντες τις προπαρασκευαστικές διαδικασίες αναφέρουν πως το πρώτο τρίμηνο του 2019 θα είναι κρίσιμο για την επιστροφή της Ελλάδος στις αγορές.