ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody’s: Θα πρέπει η Ελλάδα να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές

ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Από τους ρυθμούς και την ποιότητα της ανάπτυξης, την μεταρρυθμιστική και πολιτική σταθερότητα, αλλά και από την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές θα εξαρτηθεί η αναβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Σε αυτές τις προϋποθέσεις αναφέρθηκε η αντιπρόεδρος του οίκου αξιολόγησης Moody’s Καθρίν Μουελμπρόνερ από το βήμα του συνεδρίου της Capital+Vision στην Αθήνα.

Η Καθρίν Μουελμπρόνερ ήταν εξαιρετικά σαφής και αποσαφήνισε πως η αξιολόγηση της Ελλάδος εξαρτάται από τους ρυθμούς και την ποιότητα της ανάπτυξης.

«Παραμένουν διαθρωτικά εμπόδια που λειτουργούν ως ισχυρά αναχώματα στις επενδύσεις», είπε σχετικά και προσέθεσε με νόημα πως αυτά είναι γνωστά στην κυβέρνηση.

Η ίδια έδωσε μεγάλο βάρος στην συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αφήνοντας να εννοηθεί πως ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου να βελτιωθεί η πιστοληπτική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Η αντιπρόεδρος της Moody’s ανέφερε πως το μεγάλο απόθεμα του χρέους είναι περιοριστικό για την αξιολόγηση της Ελλάδος και πως παρά το γεγονός ότι ο ορίζοντας αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι πολύ ευνοϊκός οι προκλήσεις παραμένουν.

«Το γεγονός ότι ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ εξαρτάται από τα πολιτικά τεκταινόμενα σε άλλες χώρες προσθέτει βαθμό δυσκολίας στην αξιολόγηση», είπε.

Στο σημείο αυτό τόνισε με έμφαση πως η Ελλάδα θα πρέπει να αποκτήσει επαφή με τις αγορές για να λάβει μεγαλύτερη αξιολόγηση.

Όπως είπε αυτό θα έπρεπε να είναι το τελευταίο πρόγραμμα για την Ελλάδα και η χώρα θα έπρεπε να έχει πρόσβαση στην αγορά και να χρηματοδοτεί μόνη της τον εαυτό της.

«Αν αργήσεις να βγεις στις αγορές και αρχίσει να απομειώνεται το μαξιλάρι ασφαλείας τότε οι αγορές θα είναι επιφυλακτικές», είπε σχηματικά και υπογράμμισε πως «θα πρέπει η Ελλάδα να το πάρει απόφαση και να δοκιμάσει την τύχη της στις αγορές».

Η ίδια αναφέρθηκε και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα σημειώνοντας πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων των τραπεζών και θα πρέπει να βελτιωθεί η κεφαλαιακή τους δομή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης