Γιγαντώνεται το κίνημα των διεκδικήσεων αναδρομικών και δώρων
Μεγαλώνει ημέρα με την ημέρα το κίνημα των διεκδικήσεων αναδρομικών και δώρων από τους συνταξιούχους, οι οποίοι παραμένουν σε ομηρεία μέχρι να κριθεί το μέλλον των αποδοχών τους ύστερα από μελλοντική απόφαση τουΣυμβουλίου της Επικρατείας.
Χιλιάδες αγωγές και αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά στον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ με τους συνταξιούχους να διεκδικούν την επιστροφή αναδρομικών από τα κομμένα δώρα και τις περικοπές στις αποδοχές τους που μπορεί να φθάσουν τις 22.000 με 25.000 ευρώ για τον καθένα.
Για το σύνολο των συνταξιούχων, το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 8 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, τα πρωτοδικεία συνεχίζουν με καταιγιστικό ρυθμό να δικαιώνουν όσους συνταξιούχους προσέφυγαν και ζητούσαν την αναδρομική καταβολή των δώρων καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους.
Ήδη εκδόθηκαν άλλες δύο νέες αποφάσεις που δικαιώνουν συνταξιούχους (9117/2018 και 10601/2018 του Διοικητικού Πρωτοδικείου της Αθήνας). Τα δικαστήρια της χώρας μας συμμορφώνονται, κατά το Σύνταγμα, με τις αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (υπ’ αριθ. 2287-2290/2015), με τις πρόσφατες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (υπ’ αριθ. 1-4/2018) και με πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (υπ’ αριθ. 1227/2018) και διατάσσουν την κυβέρνηση σε άμεση καταβολή – και μάλιστα με τόκο (6%) – σε όλους τους συνταξιούχους των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.
Πάντως ο δρόμος που περιμένει τους συνταξιούχους οι οποίοι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αναδρομικά είναι μακρύς. Κατά των πρωτόδικων αποφάσεων ασκούνται εφέσεις από το ελληνικό Δημόσιο και τον τελευταίο λόγο θα έχει το ΣτΕ. Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδίδονται από τα δικαστήρια ακολουθούν την απόφαση του Ιουνίου του 2015 και κρίνουν τις περικοπές των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που επιβλήθηκαν το 2012 καθώς και την κατάργηση των δώρων, αντισυνταγματικές. Τονίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επαναλαμβάνει ότι έχουν μεγάλη πιθανότητα να δικαιωθούν οι αγωγές που υπεβλήθησαν έως τις 10-6-2015 που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ.
Οι αρμόδιοι υπουργοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο νόμος Κατρούγκαλου συμπεριέλαβε στις διατάξεις του όλες τις συστάσεις του ΣτΕ και απορρόφησε της αντισυνταγματικές μειώσεις του 2012 μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων και την εμφάνιση της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Δηλαδή εκτιμούν ότι η εξέλιξη της εκδίκασης αυτών των υποθέσεων δεν θα είναι θετική.