Folli Follie: Δεσμεύονται τα περιουσιακά στοιχεία ακόμα δύο στελεχών
Δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα) του ορκωτού λογιστή που υπέγραψε τις καταστάσεις της εταιρείας, καθώς και του οικονομικού διευθυντή της θυγατρικής της Folli Follie στο Χόνγκ Κόνγκ.
Τη δέσμευση ζήτησε από το δικαστικό συμβούλιο ο Οικονομικός Εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση. Το βούλευμα στάλθηκε στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για το «πάγωμα» των λογαριασμών των δύο εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης Folli Follie.
Ο πρώτος είναι ορκωτός λογιστής της Ecovis που υπέγραψε τις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου για το 2017 και ο δεύτερος CFO της FF Sourcing Group, της θυγατρικής του ομίλου στο Χονγκ Κονγκ που ενσωμάτωνε τις ασιατικές δραστηριότητες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η δέσμευση ζητήθηκε γιατί, όπως αναφερει το βούλευμα, ο οικονομικός διευθυντής έστελνε «παραποιημένα οικονομικά στοιχεία από την Ασία» και ο ορκωτός λογιστής «τα ενέκρινε».
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, Ειρήνη Κατινιώτη, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του ΔΣ της μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ ετά από αίτηση 3 επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο.
«Έσκασαν» τα ομόλογα: Αντιμέτωπη με χρεοκοπία η Folli Follie
Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία είναι η Folli Follie μετά το «σκάσιμο» δύο ομολόγων που είχε εκδώσει, κάτι που προμηνύει δυσμενέστερες εξελίξεις το επόμενο διάστημα, εάν οι πιστωτές της δεν πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Τα όσα συνέβησαν στο δικαστικό μέτωπο με την απόρριψη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας της ένταξης της Folli Follie στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα για προστασία από πιστωτές της, αλλά και η προσωρινή διαταγή του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και πέντε μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου έπειτα από αίτηση επενδυτών, έφεραν ντόμινο εξελίξεων.
Νέα εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της υπαγωγής και τυπικά σε καθεστώς χρεοκοπίας δύο ομολόγων που έχει εκδώσει ο όμιλος Folli Follie Group, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την κατάθεση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο η Folli Follie να οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία αν δεν καταφέρει να βρεθεί κοινή γραμμή και συμφωνία μεταξύ πιστωτών και εταιρείας.
Συγκεκριμένα, κατέστη ληξιπρόθεσμη και απαιτητή, προ της συμβατικής της λήξης, η χρηματοοικονομική οφειλή της θυγατρικής της FF Group Finance Luxembourg II SA, ποσού 31 εκατ. ευρώ, η οποία τελεί υπό την εγγύηση της εταιρείας. Η οφειλή κατέστη αμέσως ληξιπρόθεσμη και απαιτητή έπειτα από την καταγγελία που έγινε στις 17 Οκτωβρίου 2018 από τον μοναδικό κάτοχο του δανείου Schuldschein (πρόκειται για μια δανειακή σύμβαση μεταξύ δύο αντισυμβαλλομένων, η οποία διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), ύψους 31 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα της κατάπτωσης της εγγύησης της εταιρείας.
Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί, όπως λένε παράγοντες της χρηματαγοράς, το ενδεχόμενο κατάθεσης προσφυγών από μεγάλο αριθμό ομολογιούχων της εταιρείας με στόχο τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη ζημιά που έχουν μέχρι σήμερα υποστεί. Μάλιστα, δικηγορικά γραφεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό επεξεργάζονται ανάλογα αιτήματα.
Να σημειωθεί ότι η FFG έχει εκδώσει και άλλα δύο ομόλογα, ένα μετατρέψιμο ομολογιακό ονομαστικής αξίας 249,5 εκατ. ευρώ (με τιμή μετατροπής τα 40,7) που λήγει τον Οκτώβριο του 2019 και ένα δεύτερο ονομαστικής αξίας 150 εκατ. ελβετικών φράγκων (περίπου 130 εκατ. ευρώ), η λήξη του οποίου είναι το 2021.
Παράλληλα, η κατάθεση του πορίσματος της ΕΛΤΕ στον οικονομικό εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση προσθέτει νέα στοιχεία στο σκάνδαλο της Folli Follie Group και στις υπόγειες διαδρομές του χρήματος της εταιρείας και αυτό την ίδια στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ποιος τελικά διενεργεί τους ελέγχους που θα οδηγήσουν στην κατάρτιση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017.
Τέλος, αν και πληροφορίες θέλουν να υπάρχει προσέγγιση της PwC ώστε να αναλάβει τον έλεγχο των αναμορφωμένων λογιστικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση του 2017, αυτές δεν επιβεβαιώνονται.
Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ότι η ανάθεση στην ΕΥ προσυμφωνημένων διαδικασιών επί συγκεκριμένων κονδυλίων των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Folli Follie για τη χρήση 2017 δεν τελεσφόρησε. Η ΕΥ μάλιστα είχε αφήσει αιχμές για έλλειμμα στη συνεργασία με τη διοίκηση της Folli Follie, προσθέτοντας ότι ουδέποτε ανέλαβε τη διενέργεια του πλήρους ελέγχου των οικονομικών της εταιρείας.