Διογκώθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών παρά τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 δεν στάθηκαν ικανές να ανασχέσουν τις πιέσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, με αποτέλεσμα αυτό να εμφανίσει έλλειμμα 910 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 52,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018 το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 754 εκατ. ευρώ λόγω της βελτίωσης του ταξιδιωτικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο λοιπών υπηρεσιών επιδεινώθηκε σημαντικά.
Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις ήταν 1,17 δισ. ευρώ μεγαλύτερες σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώθηκαν στα 11,7 δισ. ευρώ. Οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 11,6% και 11,1% αντίστοιχα. Άνοδο κατά 13,9% ή κατά 814 εκατ. ευρώ σημείωσαν και οι εισπράξεις από την ναυτιλία, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 6,6 δισ. ευρώ, από 5,8 δισ. ευρώ περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2017.
Ωστόσο, αν και ναυτιλία και τουρισμός προσέφεραν 2 δισ. ευρώ μεγαλύτερα έσοδα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017, η μεγάλη αυτή άνοδος των εισπράξεων δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την επιδείνωση των ισοζυγίων αγαθών και πρωτογενών εισοδημάτων.
Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 961 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου.
Αυξημένο ήταν και το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα, αν και οι σχετικές εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 14,4% (13,4% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (10,0% και 9,9% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα). Ωστόσο, οι εισαγωγές ως απόλυτο μέγεθος αυξήθηκαν περισσότερο από τις εξαγωγές.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων κατέγραψε έλλειμμα, έναντι πλεονάσματος το ίδιο διάστημα του 2017, κυρίως λόγω της μείωσης εισπράξεων από τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων περιορίστηκε λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων κατέγραψε μείωση κατά 91 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Το συνολικό δε ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 626 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 322 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2017.
Την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2018, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις και υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού – οι τελευταίες αντιπροσωπεύουν ξένες άμεσες επενδύσεις – κατέγραψαν αύξηση κατά 432 εκατ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 1,1 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται κυρίως στην αύξηση (κατά 2,2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.
Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται τόσο στη μείωση (κατά 2 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων των κατοίκων σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό όσο και στη στατιστική προσαρμογή που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων. Η καθαρή μείωση των υποχρεώσεων έναντι του εξωτερικού αντανακλά κυρίως τη μείωση (κατά 24,9 δισ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα (περιλαμβάνεται και ο λογαριασμός TARGET), η οποία αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση (κατά 20,2 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους.