ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημοσιονομικά, πλειστηριασμοί και ασφαλιστικό για Ντομπρόφσκις

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετική χαρακτηρίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης την επικείμενη επίσκεψη του αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις στην Αθήνα, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα συμβάλει στο να ξεπερασθούν προβλήματα που ανεδείχθησαν από τους θεσμούς τις προηγούμενες ημέρες.

Ο αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

Οι συναντήσεις του κ. Ντομπρόφσκις καταμαρτυρούν και τα θέματα προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δημοσιονομικά, πλειστηριασμοί, κόκκινα δάνεια και ασφαλιστικό θα είναι στο επίκεντρο της ατζέντας. Η τριήμερη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς έδειξε πως στα μέτωπα αυτά οι αποκλίσεις είναι πραγματικά μεγάλες.

Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εντόπισαν δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ ή 1,7 δισ. ευρώ για το 2016 και ως εκ τούτου ζήτησαν τεκμηριωμένε παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις αμυντικές δαπάνες που θα καλύψουν το κενό.

Πλειστηριασμοί...

Σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς κυβέρνηση και θεσμοί συμφώνησαν ότι διαφωνούν. Η μόνη πρόοδος που έχει γίνει αφορά στον αριθμό των δανειοληπτών που θα πρέπει να καλύψει η νέα ρύθμιση σε σχέση με τους 130.000 δανειολήπτες, των οποίων οι αιτήσεις ήδη εκκρεμούν, καθώς και το εάν θα υπάρξουν και ποιες θα είναι οι προθεσμίες για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση.

Μέχρι αυτή τη στιγμή οι δανειστές επιμένουν να προστατεύεται από τον πλειστηριασμό η πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 120.000 ευρώ, ενώ η ελληνική πρόταση ξεκινά από τα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και φτάνει στα 325.000 ευρώ για ζευγάρι με τρία παιδιά.

Σε ότι αφορά στο εισοδηματικό κριτήριο, η ελληνική πλευρά επιμένει στο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 35.000 ευρώ, ενώ οι δανειστές προτείνουν εισοδηματικά κριτήρια που βρίσκονται τελικά πάνω από το όριο της φτώχειας, στα 13.917 ευρώ για το ζευγάρι και 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Στο σύνολο των οφειλών η ελληνική κυβέρνηση βάζει τον πήχη στα 200.000 ευρώ ενώ οι δανειστές στα 120.000 ευρώ.

...και φόροι

Στη φορολογία τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά. Η αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει προβληματίσει τους πιστωτές και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις δεν πρέοκειται να το κρύψει αυτό κατά τις επαφές του στην Αθήνα.

Αλλά και σε ζητήματα όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια, η φορολόγηση των αγροτών και η εκχώρηση του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ οι πιστωτές ζητούν από την κυβέρνηση συγκεκριμένες εξηγήσεις για υπαναχωρήσεις που έχουν γίνει και είναι μη συμβατές με το πρόγραμμα.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση που εν πολλοίς θα κρίνει το ύψος των ισοδυνάμων μέτρων που θα πρέπει να αναζητήσει η κυβέρνηση είναι αυτή του ασφαλιστικού. Σε εκκρεμότητα παραμένει το τι θα ισχύσει με τις επικουρικές συντάξεις, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, το ύψος των εισφορών, τα ποσοστά αναπλήρωσης, το ύψος της βασικής εγγυημένης σύνταξης και τις ενοποιήσεις ταμείων.

Μια πρώτη εικόνα για τα ζητήματα αυτά θα δοθεί Βάλντις Ντομπρόφσκις από τον κ. Κατρούγκαλο στη συνάντηση της Δευτέρας, ενώ αναλυτικότερα στοιχεία θα δοθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης