Νουί: Να μην τιμωρούμε μόνον τράπεζες, αλλά και τραπεζίτες
Υπέρ της επιβολής μεμονωμένων κυρώσεων σε τραπεζίτες που με τις πράξεις τους προκαλούν τεράστια ζημιά στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως στην εμπιστοσύνη μετόχων και καταθετών, τάχθηκε χθες η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί μιλώντας στις Βρυξέλλες με θέμα την ηθική και την τραπεζική.
Η Νουί υποστήριξε πως όταν οι τραπεζίτες λαμβάνουν αποφάσεις, πρέπει να γνωρίζουν ότι πρέπει να εξετάζουν περισσότερα από ό, τι οι νομικές και οικονομικές πτυχές των αποφάσεων τους.
Η ιδία σημείωσε πως οι νομοθέτες πρέπει από την πλευρά τους να θέσουν σε εφαρμογή ένα σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο που να περιορίσει τις ευκαιρίες και τα κίνητρα για τους τραπεζίτες να συμπεριφέρονται λιγότερο ηθικά από ό, τι θα έπρεπε.
«Οι κανόνες σχετικά με τις αμοιβές αποτελούν ένα ενδεδειγμένο παράδειγμα», σημείωσε. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε πως οι κανόνες είναι άχρηστοι αν τους σπάει κανείς δεν υφίσταται τις συνέπειες. «Χρειαζόμαστε έναν αξιόπιστο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων. Και δεν πρέπει να είναι δυνατή μόνο η επιβολή κυρώσεων στα πιστωτικά διώματα όταν παραβιάζουν τους κανόνες. Θα πρέπει επίσης να είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων σε άτομα. Οι κανόνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και ειλικρινά, δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει να είμαστε», τόνισε εμφατικά η Ντανιέλ Νουί.
Η Γαλλίδα επικεφαλής του SSM σημείωσε πως εναπόκειται στους εποπτικούς φορείς να δημιουργήσουν ισχυρές προσδοκίες και να τις προσαρμόσουν τα διάφορα επιχειρηματικά μοντέλα των τραπεζών και πως εναπόκειται στους εποπτικούς φορείς να ελέγχουν αυστηρά εάν οι τράπεζες ικανοποιούν αυτές τις προσδοκίες. Η Νουί τόνισε πως υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι επόπτες επίσης συμπεριφέρονται ανήθικα με αποτέλεσμα να προκαλούν βλάβη στις τράπεζες και στην εμπιστοσύνη.
«Πώς μπορούμε να κάνουμε διδαχές στις τράπεζες για δεοντολογική συμπεριφορά, αν δεν ανταποκρινόμαστε οι ίδιοι σε αυτό;», αναρωτήθηκε σχετικά. Καταλήγοντας ανέφερε πως το θέμα της ηθικής στην τραπεζική μπορεί να προσεγγιστεί από πολλές απόψεις, αλλά ο τελικός στόχος είναι η αλλαγή κουλτούρας. «Οι τραπεζίτες είναι μέρος της κοινωνίας και δεν μπορούν να διατηρούν μια κουλτούρα που θέτει σε κίνδυνο την κοινωνία», είπε με νόημα.