ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θετικές αναφορές από την Κομισιόν για την Ελλάδα στη σύνοδο του ΔΝΤ

EPA/MADE NAGI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετικές αναφορές για την Ελλάδα περιλαμβάνουν οι εκθέσεις που θα καταθέσουν αύριο τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee - IMFC) του ΔΝΤ που θα συνέλθει στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Η Ελλάδα θα απασχολήσει «διπλά» τις εργασίες της Διεθνούς Νομισματικής και Οικονομικής Επιτροπής (International Monetary and Financial Committee - IMFC) του ΔΝΤ. Στο IMFC θα γίνει αφενός αναφορά στην ελληνική πρόοδο και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αφετέρου θα αποφασισθεί η σε βάθος αναθεώρηση (Review of Conditionality and Design of Fund-supported Programs ) του πλαισίου εμπλοκής και επιτήρησης του ΔΝΤ (η πρώτη μετά το 2002) με το νέο πλαίσιο να ενσωματώνει πολλές «εμπειρίες» από την Ελλάδα.

Το σχέδιο της εισήγησης του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο IMFC αναφέρει πως το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 20 Αυγούστου 2018, σηματοδοτώντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου για τη χώρα.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι ελληνικές Αρχές υλοποίησαν όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για την τέταρτη και τελική αξιολόγηση και ακολούθως το Eurogroup συμφώνησε να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία θα συμβάλουν στη μεσοπρόθεσμη διατηρησιμότητά του.

«Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένοι κίνδυνοι καθοδικών πιέσεων, το Eurogroup συμφώνησε επίσης να επανεκτιμήσει πιθανά πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους στο τέλος της λήξης της περιόδου χάριτος των δανείων του EFSF το 2032», αναφέρεται σχετικά στο σχέδιο εισήγησης του Πιέρ Μοσκοβισί.

Αν και ξεκαθαρίζεται πως η Ελλάδα πλέον επανεντάσσεται πλήρως στο ευρωπαϊκό εξάμηνο συντονισμού της οικονομικής πολιτικής, όπως όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ωστόσο αποσαφηνίζεται πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ενεργοποιήσει ένα πλαίσιο ενισχυμένης επιτήρησης για την παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα.

«Το πλαίσιο αυτό είναι προσαρμοσμένο στην Ελλάδα και θα υποστηρίξει τη συνέχιση, την ολοκλήρωση και την επίτευξη των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων. Η διατήρηση της δυναμικής των μεταρρυθμίσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και την υποστήριξη της βιώσιμης ανάκαμψης», καταλήγει η εισήγηση του Γάλλου Επιτρόπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης