ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Μηνύματα για συντάξεις και τράπεζες

IMF Staff Photograph

Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Πόουλ Τόμσεν θα έχει αύριο στο Μπαλί της Ινδονησίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη και από τον εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιχάλη Ψαλιδόπουλο. Πριν από τη συνάντηση θα έχει προηγηθεί η ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ προς τον Τύπο στην οποία ο Πόουλ Τόμσεν αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις ελληνικές συντάξεις, αλλά και το πώς αξιολογεί το ΔΝΤ την τρέχουσα κατάσταση στις ελληνικές τράπεζες.

Την αυριανή ενημέρωση του Πόουλ Τόμσεν αναμένεται να μονοπωλήσει η Ιταλία και οι συσσωρευμένες ανησυχίες γύρω από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Μέχρι σήμερα τα στελέχη του Ταμείου έχουν κρατήσει χαμηλούς τόνους σε σχέση με τις επισημάνσεις τους για την Ιταλία και αυτό δεν αναμένεται να αλλάξει αύριο.

Το μήνυμα που έχουν στείλει από το Μπαλί στην ιταλική κυβέρνηση είναι πως μεσοπρόθεσμα η αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη των δημόσιων οικονομικών, για να τεθεί ο δείκτης δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ σε σταθερή καθοδική πορεία και για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα.

Για την ανάπτυξη της Ιταλίας θεωρούν πως είναι απογοητευτική εδώ και πολλά χρόνια και πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, θα πρέπει να συνοδευθούν από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση.

Το ζήτημα της Ιταλίας αφορά άμεσα στην Ελλάδα καθώς οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθούν το τελευταίο εξάμηνο εκείνες των ιταλικών ομολόγων. Αλλά η χώρα μας, πέρα από τον ιταλικό πονοκέφαλο, έχει τα δικά της προβλήματα για τα οποία αναμένεται να ερωτηθεί ο Πόουλ Τόμσεν. Οι περικοπές των συντάξεων και η πρόσφατη αναταραχή στις τράπεζες είναι τα ζητήματα αιχμής.

Για τις συντάξεις το ΔΝΤ έχει υπάρξει ξεκάθαρο και οι θέσεις του αναμένεται να επαναδιατυπωθούν αύριο. Κατά το Ταμείο, η περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού από το 2019 είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Παράλληλα, θεωρεί πως με την περικοπή των συντάξεων θα βελτιωθεί η αμεροληψία του συστήματος, καθώς δεν θα γίνονται διακρίσεις μεταξύ των παλαιών και των νέων συνταξιούχων.

Για τις τράπεζες το ΔΝΤ βλέπει πως έχει υπάρξει πρόοδος στη συνολική ρευστότητα, στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού, και στη διακυβέρνηση, αλλά όχι στην κεφαλαιακή τους διάρθρωση. Στη βάση αυτή το Ταμείο τονίζει σε μόνιμη βάση πως απαιτείται περαιτέρω ουσιαστική προσπάθεια για την αποκατάσταση της πλήρους εμπιστοσύνης προς το χρηματοοικονομικό σύστημα και για την αναβίωση του μεσολαβητικού ρόλου των τραπεζών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης