ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταγγελίες για τον ρόλο εταιρείας στη μεταβίβαση αρχαιολογικών μνημείων στο Υπερταμείο

eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Μπορεί η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, το γνωστό Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων να ανέκρουσε πρύμναν μετά την αποκάλυψη πως στα 10.119 ακίνητα που θα μεταβιβάζονταν στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), περιλαμβάνονταν και αρχαιολογικά μνημεία κατά παράβαση του Ν. 4389/2016, που εξαιρεί ρητά και ανεπιφύλακτα τα ακίνητα αυτά από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο καταγγελίες από το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζουν πως οι σύμβουλοι του Υπερταμείου είχαν πλήρη γνώση της μεθόδευσης.

Οι σχετικές καταγγελίες εστιάζουν στο ρόλο της εταιρείας συμβούλων Planet, η οποία είναι ταυτόχρονα και τεχνικός σύμβουλος της Διεύθυνσης Εθνικού Αρχείου Μνηµείων (ΔΕΑΜ) για το «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» και σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας για την κατάρτιση της λίστας με τα ακίνητα που θα περάσουν στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, στην περίπτωση της εταιρείας Planet υπάρχει μια καταφανής σύγκρουση συμφερόντων. Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν πως η εταιρεία από το 2011 ως σύμβουλος στο «Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο» δουλεύει να για να καταγράψει αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία και να διασφαλίσει τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ, ενώ ως σύμβουλος στο Υπερταμείο πλέον δουλεύει για να τα κάνει «φιλετάκια» για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου δεν μπορούν να υποστηρίζουν πως δεν γνώριζαν πως στα 10.119 ακίνητα που θα μεταβιβάζονταν στην ΕΤΑΔ περιλαμβάνονται μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι, καθώς τη σχετική λίστα την κατήρτισε η Planet που πληρώθηκε 60.000 ευρώ για τη σχετική εργασία.

«Είχε πλήρη πρόσβαση στο υλικό του Αρχαιολογικού Κτηματολογίου όπως είχε και πλήρη πρόσβαση στη λίστα ακινήτων που κατήρτισε το Υπερταμείο και έδωσε στην κυβέρνηση να γίνει το ΦΕΚ της μεταβίβασης στην ΕΤΑΔ», υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού θεωρούν πως εάν είχε περάσει η «μεθόδευση» της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας το Υπερταμείο θα αναλάμβανε αρμοδιότητες του υπουργείου.

Όπως υποστηρίζουν, το Υπερταμείο θα πουλούσε τα κτίρια των μουσείων και θα υποχρέωνε το ΥΠΠΟΑ να πληρώνει ενοίκια σε ιδιώτες, θα αποφάσιζε εκείνο ποιες εκδηλώσεις ή κινηματογραφήσεις θα γίνονται έναντι αντιτίμου σε αρχαιολογικούς χώρους, θα ανέθετε τη φύλαξη ή την καθαριότητα των αρχαιολογικών χώρων σε ιδιώτες εργολάβους, θα διεκδικούσε τη διαχείριση αναψυκτηρίων ή πωλητηρίων αρχαιολογικών χώρων, καθώς και ποσοστά εσόδων από τα εισιτήρια μνημείων και αρχαιολογικών χώρων.

Πάντως πηγές από το υπουργείο Οικονομικών που ρωτήθηκαν σχετικά δεν συμμερίζονται τις εν λόγω ανησυχίες και ξεκαθαρίζουν πως το θέμα έχει κλείσει οριστικά. Προς τούτο παραπέμπουν στα όσα ανακοίνωσε στις 22 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, ήτοι πως «τα αρχαιολογικά μνημεία της χώρας μας είναι πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων και των επόμενων γενεών και δεν τίθεται θέμα παραχώρησης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης