ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νταλίπ Σίνγκ: Ανεπαρκής η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Νταλίπ Σίνγκ: Ανεπαρκής η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/ SIMELA PANTZARTZI

Επικριτικός για το βαθμό ελάφρυνσης του χρέους που παρείχαν οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα με τη συμφωνία του προηγούμενου Ιουνίου εμφανίστηκε ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Νταλίπ Σίνγκ μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος σκιαγράφησε με μελανά χρώματα τις προοπτικές της Ελλάδος, σημειώνοντας πως πέραν της πρόσθετης απογείωσης του χρέους θα απαιτηθεί χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους από τις αγορές και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αναταχθεί η ελληνική οικονομία.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ουάσιγκτον Λένα Αργύρη ο Νταλίπ Σίνγκ ανέφερε πως η ελληνική οικονομία και οι Έλληνες πολίτες υπέστησαν ένα βαθύ τραύμα το οποίο παραμένει ακόμη ανοιχτό.

«Το βλέπεις παντού γύρω σου. Υψηλή ανεργία, υψηλό χρέος, υψηλά ποσοστά φτώχειας και μεγάλη ανισότητα», είπε σχετικά. Κατά τον ίδιο, αν και η Ελλάδα βγήκε από την μονάδα εντατικής θεραπείας και έχει αρχίσει να περπατά και πάλι ο στόχος είναι να τρέξει και για να συμβεί αυτό πρέπει να συμβεί ακόμη μια σειρά πραγμάτων.

Στο σημείο αυτό ο γνωστός οικονομολόγος απαρίθμησε τις εξής προϋποθέσεις:

«Πρώτον. Νομίζω πως πρέπει να υπάρξουν ακόμη περισσότερες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις για να αναβαθμιστεί το βασικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Δεύτερον. Το θέμα του χρέους δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. Και τρίτον νομίζω ότι η οικονομία χρειάζεται οξυγόνο, το οποίο είναι η φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές. Σε μια περίοδο που το εξωτερικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο και τα επιτόκια αυξάνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αγορές γίνονται πιο νευρικές για τις χώρες με υψηλό χρέος. Επομένως σε μια περίοδο που η Ελλάδα μπορεί να είναι έτοιμη να τρέξει, οι αντίθετοι άνεμοι αυξάνονται και υπάρχει ο κίνδυνος να ολισθήσει και πάλι».

Ερωτηθείς το πώς αξιολογεί τον τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετώπισαν το θέμα του χρέους τον περασμένο Ιούνιο ο ίδιος ήταν πολύ αρνητικός. «Δεν πιστεύω ότι η ελάφρυνση χρέους ήταν επαρκής. Θεωρώ πως η συμφωνία για το χρέος βασίζεται σε υπερβολικά φιλόδοξες υποθέσεις για την ανάπτυξη εάν κανείς συνυπολογίσει τις απαιτήσεις για πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Νομίζω ότι οι συμφωνίες για το χρέος έχουν ως βασικό ρόλο να αλλάζουν την ψυχολογία, όταν το περιβάλλον αβεβαιότητας αποτρέπει τις επιχειρήσεις από τις προσλήψεις και τις επενδύσεις.Για να απομακρυνθεί αυτή η αβεβαιότητα οι εκάστοτε συμφωνίες για το χρέος πρέπει να είναι πολύ απλές και πολύ αποφασιστικές», είπε και προσέθεσε:

«Δεν νομίζω ότι περιλαμβάνονται όλα αυτά στην πρόσφατη συμφωνία. Και ο λόγος για τον οποίο δεν πιστεύω ότι έχουμε μια τέτοιου είδους συμφωνία είναι διότι η γερμανική πολιτική ηγεσία δεν έχει ακόμη αποφασίσει να εξηγήσει στους Γερμανούς πολίτες για ποιον λόγο μια ουσιαστική ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα είναι προς το συμφέρον και της Γερμανίας και όχι μόνο της Ελλάδος. Έως ότου υπάρξει αυτού του είδους η πολιτική ηγεσία στην Ευρώπη και ειδικά στην Γερμανία, οι ελαφρύνσεις χρέους θα υπολείπονται των αναγκών».

Για το εάν πιστεύει στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο Νταλίπ Σίνγκ ήταν φειδωλός.

«Οι οικονομικές προοπτικές έχουν να κάνουν με τα δημογραφικά και την παραγωγικότητα. Σε σχέση με την δημογραφική κατάσταση, πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα. Αν μελετήσεις τις προβλέψεις αναφέρουν ότι ο ελληνικός πληθυσμός θα υποστεί συρρίκνωση κατά 35% τα επόμενα 40 χρόνια», είπε και προσέθεσε: «Ως προς την παραγωγικότητα, αυτή έχει να κάνει με την καινοτομία. Τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει μια σειρά πολιτικών στην Ελλάδα που περιόρισαν την ανταγωνιστικότητα. Αυτές οι πολιτικές πρέπει να αλλάξουν. Και δεν εννοώ να φύγουν από την μέση οι κυβερνήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να κάνει καθοριστικά βήματα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από την δημιουργία μάθησης, με την δημιουργία κινήτρων για την ανάληψη ρίσκου, με την δημιουργία κινήτρων για την επιχειρηματικότητα».


Σε σχέση με τη στρατηγική και τις πολιτικές που εφάρμοσαν οι δανειστές στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ δεν απέκρυψε τις ευθύνες, μιλώντας για λάθη που αφορούσαν στο χρονισμό και στο μείγμα πολιτικής.

«Η υπερβολική εξάρτηση από την δημοσιονομική λιτότητα εμπροσθοβαρώς είναι αντιπαραγωγική. Σε μια εύθραυστη οικονομία που είναι σχετικά μικρή και κλειστή και έχει σταθερή ισοτιμία και μεγάλο παραγωγικό κενό, η πολιτική αυτή συμπίεσε τους μισθούς και την ανάπτυξη και καθήλωσε τις οικονομικές προοπτικές, διότι το κεφάλαιο και το εργατικό δυναμικό έφυγαν από την χώρα. Διαπιστώνω εκ των υστέρων πως αυτό που έπρεπε να είχε συμβεί είναι ότι θα έπρεπε να είχε γίνει μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους εμπροσθοβαρώς το 2010. Θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην είχε αποπληρωθεί στο σύνολο της. Κάτι τέτοιο θα είχε μειώσει την εξάρτηση από την δημοσιονομική λιτότητα», τόνισε.

Τέλος, ανέφερε πως αντί να δοθεί στην Ελλάδα μια γενικόλογη λίστα εκατοντάδων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία κατέληξε να οδηγήσει σε παράλυση των ελληνικών κυβερνήσεων, θα ήταν ορθότερο να είχε δοθεί προτεραιότητα σε μια εξορθολογισμένη λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα είχαν την δυνατότητα να άρουν το εμπόδιο των περιορισμών στην ανάπτυξη και να επιφέρουν το μικρότερο δυνατόν πολιτικό κόστος.