Οι αρνητικές ειδήσεις αυξάνουν τα spreads και εξουδετερώνουν τα πλεονάσματα
Τα πρωτογενή πλεονάσματα από μόνα τους δεν μπορούν να διασφαλίσουν χαμηλές αποδόσεις για τα ελληνικά ομόλογα και θα πρέπει να αποφεύγονται «αχρείαστοι θόρυβοι» που αυξάνουν τα spreads των ελληνικών χρεογράφων. Αυτό τεκμηριώνει έρευνα που συνέταξαν ο Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών Δημήτρης Γεωργούτσος και ο ερευνητής της Τράπεζας της Ελλάδος Πέτρος Μυγιάκης σχετικά με τους παράγοντες που καθορίζουν την επικινδυνότητα των κρατικών ομολόγων.
Η έρευνα που παρουσιάσθηκε ως έγγραφο εργασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος αναφέρει πως η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ κατέδειξε τη σημασία της κατανόησης των παραγόντων που συμβάλουν στις διαφορές αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, προκειμένου οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής να δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στις ενδεχόμενες στρεβλώσεις στην αναχρηματοδότηση του χρέους.
Οι συντάκτες της έρευνας αναφέρουν πως σύμφωνα με ένας μέρος της διεθνούς βιβλιογραφίας, τα χαμηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα ή τα χαμηλότερα ελλείμματα στο εξωτερικό ισοζύγιο οδηγούν σε μείωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Όπως αναφέρουν, αυτή η οπτική έχει παράσχει επιχειρήματα για την ανάγκη μείωσης των δημοσιονομικών ή εξωτερικών ανισορροπιών, καθώς υποστηρίζεται πως σε διαφορετική περίπτωση οι αγορές ενδέχεται να επιβάλουν δημοσιονομική πειθαρχία στα αποκλίνοντα κράτη μέλη της ευρωζώνη,ς τιμωρώντας τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Ωστόσο, στη μελέτη παρουσιάζεται και ένα άλλο κομμάτι της διεθνούς βιβλιογραφία που υποστηρίζει πως οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων συνδέονται και με τις μεταβολές που καταγράφονται διεθνώς στην αποστροφή κινδύνου, κάτι που σημαίνει πως η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών μπορεί να μην επαρκεί για να βελτιώσει τις συνθήκες στην αγορά ομολόγων μιας χώρας.
Η μελέτη των κ.κ. Γεωργούτσου και Μυγιάκη δείχνει πως τα spreads κρατικών ομολόγων που θεωρούνται πιο επικίνδυνα, είτε με βάση τις αξιολογήσεις τους είτε σε σχέση με άλλες χώρες, μειώνονται όταν καταγράφεται υψηλή εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ισχυρή οικονομική και χρηματοπιστωτική δραστηριότητα, δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αντιθέτως τα spreads των εν λόγω κρατικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε επεισόδια μεταβλητότητας της αγοράς.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης η δημοσιονομική εξυγίανση δεν θα πρέπει να αποτελεί το μοναδικό στόχο για τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης κρατών με προβληματική πρόσβαση στις αγορές, όπως η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται και «περιττές δηλώσεις» που θα μπορούσαν να ληφθούν ως προμήνυμα για υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.