ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιωμένες οι επιδόσεις της Ελλάδος στην αντιμετώπιση του «ξεπλύματος» χρήματος

PIXABAY

Στην πρώτη ταχύτητα των χωρών που έχουν αναβαθμισμένο νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας αναμένεται να διατηρηθεί η Ελλάδα μετά την αξιολόγησή της από την Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF).

Η αξιολόγηση της χώρας μας έχει ήδη αρχίσει και τα πρόδρομα στοιχεία δείχνουν πως θα περάσει με επιτυχία τον έλεγχο της FATF. Η FATF είναι μία ανεξάρτητη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1989 και εξυπηρετείται γραμματειακά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Είναι ο φορέας από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σκοπός της FATF, είναι αφενός η καθιέρωση διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφετέρου η εφαρμογή των προτύπων από τα κράτη –μέλη. Στη βάση αυτή η FATF ελέγχει και αξιολογεί την εφαρμογή των προτύπων σε διεθνές επίπεδο και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Η χώρα μας από το 2011 είναι στην «πρώτη κατηγορία» της FATF, δεδομένου ότι εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα της με συνέπεια και καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Το υπουργείο Οικονομικών και η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, έχουν προχωρήσει το τελευταίο εξάμηνο σε μια σειρά από νομοθετικές και οργανωτικές παρεμβάσεις που υιοθετούν πλήρως συστάσεις της FATF και η πρόοδος αυτή ήδη αναγνωρίζεται από το διεθνές όργανο.

Πολυμελής ελληνική αποστολή θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στο Παρίσι προκειμένου να συμμετάσχει στην ολομέλεια της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης. Της αποστολής θα ηγείται η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και η επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Άννα Ζαΐρη.

Η ελληνική αποστολή θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει στην FATF τις αλλαγές που επήλθαν στο ελληνικό νομοθετική πλαίσιο με το Ν. 4557/2018 την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και κυρίως το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων που δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Έως τα τέλη Ιανουαρίου 2019 όλα τα νομικά πρόσωπα που έχουν έδρα στην Ελλάδα, θα πρέπει να γνωστοποιούν πληροφορίες για τον «πραγματικό δικαιούχο» τους προς το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Ως «πραγματικοί δικαιούχοι» ορίζονται τόσο τα φυσικά πρόσωπα στα οποία ανήκει ή τα οποία ελέγχουν έναν πελάτη (νομικό πρόσωπο ή νομικό μόρφωμα), μέσω άμεσης ή έμμεσης κατοχής ή ελέγχου ικανού ποσοστού μετοχών (το οποίο ορίζεται σε 25% και άνω σε μη εισηγμένη εταιρεία) ή με άλλα μέσα, όσο και κάθε φυσικό πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου διενεργείται μια συναλλαγή ή δραστηριότητα. Όλα τα νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα υποχρεούνται με το Ν. 4557/2018 να συλλέγουν και να φυλάσσουν επαρκείς, ακριβείς και επίκαιρες πληροφορίες σχετικά με τους πραγματικούς δικαιούχους τους.

Οι πληροφορίες αυτές θα τηρούνται σε ειδικό μητρώο στην έδρα των νομικών προσώπων και θα καταχωρίζονται μέσω της πλατφόρμας Taxisnet στο Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων, το οποίο δημιουργείται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Σε περίπτωση που τα νομικά πρόσωπα δεν συμμορφωθούν με την ως άνω υποχρέωση για τήρηση των πληροφοριών θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις, ήτοι δεν θα λαμβάνουν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας και θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης