Τσακαλώτος: Όλα αντιμετωπίσιμα πλην oρίων προστασίας πρώτης κατοικίας
Το μεγαλύτερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις είναι το ζήτημα του νόμου Κατσέλη, ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Το όριο αξίας των επισφαλών κατοικιών και τα εισοδηματικά κριτήρια για τα νοικοκυριά είναι οι δύο παράμετροι επί των οποίων παραμένει αγεφύρωτο το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και για το ίδιο ζήτημα η κυβέρνηση επιδεικνύει ευελιξία στο χρονικό διάστημα ισχύος του νέου νομοσχεδίου, ενώ έχει ήδη αποδεχθεί πιο αυστηρά κριτήρια ένταξης στο μελλοντικό σχήμα προστασίας των δανειοληπτών.
Συμπερασματικά, οι αλλαγές που ζητούν οι δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και, τελικά, η ίδια η εκταμίευση της δόσης εντός της επόμενης εβδομάδας παραμένουν σε εκκρεμότητα.
Ολόκληρη η συνομιλία του κ. Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους του Τύπου είχε ως εξής:
«Ολοκληρώσαμε σήμερα με τους θεσμούς τη νέα φάση. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την οργανωτική δομή και την λειτουργία των τεχνικών κλιμακίων. Όλοι διαπιστώσαμε ότι δουλεύει πολύ καλύτερα το σύστημα. Επί της ουσίας έχουμε κάποια μικρά ζητήματα που είναι προς επίλυση για να τελειώσουν τα πρώτα προαπαιτούμενα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και στη συνέχεια δέχτηκε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Δημοσιογράφος: «Ποια είναι;»
«Λίγο η ενέργεια, λίγο η φορολογία και άλλα. Είναι, όμως, όλα αντιμετωπίσιμα. Υπάρχει, ωστόσο, ένα θέμα που είναι πιο «μεγάλο αγκάθι». Αυτό για το νόμο Κατσέλη, όπου έχουμε κάποια πρόοδο σε ένα - δύο σημεία, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές».
Δημοσιογράφος: «Τι πρόβλημα υπάρχει με το θέμα του νόμου Κατσέλη;»
«Εμείς δεχόμαστε να είναι πιο αυστηρό το κόστος σε όποιον μπει στο σύστημα (στον νόμο Κατσέλη, δηλαδή) και δεν έπρεπε να μπει. Ακόμα πρέπει να συμφωνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύσει το νέο νομοσχέδιο – σ’ αυτό μπορούμε να είμαστε πιο ευέλικτοι. Στα κριτήρια, όμως, υπάρχει μεγάλη διαφορά. Είτε στα οικονομικά, είτε στην αξία του σπιτιού. Εκεί ακόμη υπάρχει διαφορά».
Δημοσιογράφος: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση...»
«Όχι. Δεν θα έλεγα ότι δεν υπάρχει καμία προσέγγιση, αλλά...»
Δημοσιογράφος: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι το νομοσχέδιο μπορεί να πάει στα δεύτερα προαπαιτούμενα;»
«Δεν το ξέρω αυτό. Όταν έχεις πολιτικές διαφορές και διαπραγματεύεσαι, δεν υπάρχει τι μπορεί να γίνει».
Δημοσιογράφος: Για την άλλη εβδομάδα είναι πιθανή η έγκριση εκταμίευσης της δόσης ή όχι;
Δεν το ξέρω.
Δημοσιογράφος: Για τον ΦΠΑ τα βρήκατε;
Είναι από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε ή να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον.