ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστική συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για όλα τα προαπαιτούμενα

Οριστική συμφωνία θεσμών – κυβέρνησης για όλα τα προαπαιτούμενα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Με τη συμφωνία για την πώληση «κόκκινων δανείων» έπεσε η αυλαία του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων κυβέρνησης – θεσμών. Αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα δεύτερα προαπαιτούμενα που θα ψηφιστεί την Τρίτη με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Οι θεσμοί επέβαλαν τις θέσεις τους στο θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων, καθώς προς πώληση δεν θα είναι μόνον τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και τα δάνεια μικρομεσαίων, τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια.

Σε πρώτη φάση στο νομοσχέδιο που θα οδεύσει αύριο στη Βουλή θα περιλαμβάνονται διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ.Θα ακολουθήσουν όλα τα άλλα δάνεια, περιλαμβανομένων και εκεινων που έχουν υποθήκη πρώτη κατοικία, για τα οποία θα υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο το οποίο θα αποφασισθεί μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.

«Από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα», είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εξερχόμενος της συνάντησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και τις διατάξεις για το μισθολόγιο του Δημοσίου, το οποίο δεν προβλέπει μειώσεις μισθών, αλλά παρέχει κίνητρα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στο δημόσιο.

Σε ότι αφορά στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι είναι σε φάση διαμόρφωσης το πλαίσιο λειτουργίας το οποίο θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2016 και σε αυτό θα υπαχθούν τα ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ, ΤΧΣ, και άλλοι φορείς.

Το Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας θα διοικείται από πενταμελές συμβούλιο, ενώ τα έσοδα τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσει έως το 2030 θα είναι λιγότερα από τα 50 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, λόγω των χαμηλότερων αναγκών για κεφαλαιακή στήριξη των τραπεζών.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής τη Δευτέρα και να ψηφιστεί με τη μορφή του κατεπείγοντος την Τρίτη. Την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EuroWorking Group προκειμένου να αξιολογήσει την πρόοδο (ψήφιση μέτρων) και στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM έως τις 18 Δεκεμβρίου.