Το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019 το «κλειδί» για την τύχη των συντάξεων
Το κλειδί που θα ξεκλειδώσει το γρίφο της περικοπής των συντάξεων θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα 1η Οκτωβρίου. Πρόκειται για το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα ενσωματώνει τις προβλέψεις για τις δημοσιονομικές επιδόσεις του 2018 και του 2019.
Αν και το Μεσοπρόθεσμο 2019-2022 προέβλεπε πως φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα ανερχόταν στο 3,56% του ΑΕΠ, τελικά φαίνεται πως θα ξεπεράσει το 4% και πως ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί, δηλαδή το υπερπλεόνασμα θα ανέλθει στα 900 εκατ. ευρώ. Και μπορεί το Μεσοπρόθεσμο να προέβλεπε πως το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα θα άγγιζε το 3,96% του ΑΕΠ, ωστόσο και ο στόχος αυτός πλέον φαίνεται πως ξεπερνιέται.
Τα καλύτερα των αναμενομένων μεγέθη στο δημοσιονομικό πεδίο θα αποτυπωθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, το οποίο θα ενσωματώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις περικοπές στις συντάξεις. Δηλαδή θα περιλαμβάνονται τα ήδη ψηφισμένα μέτρα, όπως η αναπροσαρμογή των συντάξεων το 2019 (ύψος 1,434 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή στις κύριες συντάξεις πλην Δημοσίου και 1,121 δισ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των κύριων συντάξεων του Δημοσίου).
Ευρωπαίος αξιωματούχος αποσαφήνισε χθες σχετικά με το μέτρο της περικοπής των συντάξεων πως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο και ότι θα συζητηθεί όταν υπάρχει η πλήρης εικόνα. «Η απόφαση θα ληφθεί στο πλαίσιο της εξέτασης των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών-μελών που θα κατατεθούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Θα ακολουθήσει η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετά θα συζητηθεί σε επίπεδο Eurogroup, πιθανότατα στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, καθώς αυτή του Νοεμβρίου είναι πολύ νωρίς», είπε ο αξιωματούχος.
Δηλαδή η Κομισιόν θα εξετάσει τα μεγέθη της Ελλάδος και θα κρίνει σε πιο βαθμό επιτρέπουν να μην ενεργοποιηθούν οι περικοπές στις συντάξεις. Την εισήγηση της θα την γνωστοποιήσει στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου όπου και θα διευθετηθεί το ζήτημα μια και καλή.
Οι παράγοντες που θα προσμετρήσει η Κομισιόν δεν αφορούν μόνο στη δημοσιονομική υπεραπόδοση, αλλά και μεγέθη όπως η ταχύτητα μείωσης της ανεργίας και οι ρυθμοί ανάπτυξης. Το πρώτο μέγεθος είναι σημαντικό διότι όσο περισσότεροι οι απασχολούμενοι τόσα περισσότερα έσοδα προκύπτουν για το ασφαλιστικό σύστημα. Και η πορεία της ανάπτυξης είναι σημαντική διότι μια μεγάλη περικοπή των συντάξεων θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομία, εκτινάσσοντας τους γνωστούς μας πλέον δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και εντείνοντας τις υφεσιακές πιέσεις.
Σε σχέση με τα μακροοικονομικά μεγέθη το προσχέδιο του προϋπολογισμού αναμένεται πως θα ακολουθεί τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου που προέβλεπε πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2% εφέτος (στα 182,959 δισ. ευρώ) και στη συνέχεια κατά 2,4% το 2019 (στα 189,743 δισ. ευρώ). Η συνεισφορά των επενδύσεων στην πραγματική ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί στις 1,6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ το 2019. Η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1% το 2019, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αυξηθούν κατά 12,1%. Η ανεργία από 19,9% εφέτος, θα αποκλιμακωθεί στο 18,2% το 2019, ο δε πληθωρισμός προβλέπεται να αυξηθεί από 0,6% εφέτος στο 1,2% το 2019.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει από τα 335 δισ. ευρώ εφέτος (183,1% του ΑΕΠ) στα 323,3 δισ. ευρώ το 2019. Σε ένα βαθμό αυτό θα γίνει και με την αρωγή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που αναμένεται να επιφέρει έσοδα 1,204 δισ. ευρώ το 2019. Αυτά θα προέλθουν κυρίως από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να διεξαχθούν, σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ, όπως π.χ. Εγνατία Οδός, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, κ.α.