ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 20 χρόνια ο υποχρεωτικός χρόνος ασφάλισης εάν δεν περικοπούν οι κύριες συντάξεις

Στα 20 χρόνια ο υποχρεωτικός χρόνος ασφάλισης εάν δεν περικοπούν οι κύριες συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την αύξηση του χρόνου ασφάλισης για την καταχώρηση του δικαιώματος λήψης σύνταξης από τα 15 έτη και τα 4.500 ένσημα που είναι σήμερα στα 20 έτη και το 6.000 ένσημα ζητούν ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών για το ασφαλιστικό καταδείχθηκε πως ο Ιανουάριο θα είναι «καυτός» μήνας για τις αλλαγές στις συντάξεις.

Κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις, ενώ κλειδί στη διαπραγμάτευση αποτελεί ο νέος τρόπος υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Βάση για τη νέα παροχή θα είναι η εθνική σύνταξη (στο 60% του ενδιάμεσου εισοδήματος) και πάνω σε αυτή θα χτίζεται η αναλογική - ανταποδοτική σύνταξη. Ζητούμενο είναι το ποσοστό αναπλήρωσης, με τους δανειστές να ζητούν μείωση στο 48%-55% και την ελληνική πλευρά να διαπραγματεύεται μεταξύ 58% και 65%, αντιστρόφως ανάλογα με το εισόδημα.

Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% (σ.σ. θα αφορά εκείνες που ξεπερνούν τα 173 ευρώ) και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τα εφάπαξ, το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές 10%. Εκτιμάται ότι περικοπές 30% θα επέλθουν στα μερίσματα που λαμβάνουν σήμερα περίπου 280.000 συνταξιούχοι πολιτικοί υπάλληλοι καθώς το υπουργείο Εργασίας ήδη ζήτησε από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων να περιορίσει τις δαπάνες του για τον επόμενο χρόνο κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

Επίσης για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων: της εθνικής και της αναλογικής/ανταποδοτικής σύνταξης υπό την εγγύηση του κράτους. Η εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος. Η κυβέρνηση επιδιώκει την καταβολή της χωρίς εισοδηματικά κριτήρια παρ’ ότι αντιδρούν οι θεσμοί. Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών.

Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπερταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα για τα ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν τα πέντε Ταμεία που υπάρχουν σήμερα, δηλαδή ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ- ΜΜΕ.

Τέλος, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2% για 3 χρόνια έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Προτείνει δε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις κύριες συντάξεις και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές συντάξεις (0,5 για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζομένους). Ωστόσο, οι θεσμοί αν και άκουσαν με προσοχή τη σχετική πρόταση του κ. Κατρούγκαλου χθες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν για το εάν την αποδέχονται ή όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ