ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Την πρόωρη εξόφληση δανείων του ΔΝΤ σχεδιάζει η κυβέρνηση
Reuters

Η εξόφληση μεγάλου μέρους των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ θα είναι ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης το επόμενο έτος. Αυτό θα επιδιωχθεί προκειμένου να βελτιωθεί το προφίλ του ελληνικού χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά και για να περιοριστεί η παρεμβατικότητα του Ταμείου στα ελληνικά πράγματα.

Στις αρχές Δεκεμβρίου και μετά και την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα ανακοινώσει το πρόγραμμα δανεισμού για την επόμενη χρονιά.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να δανειστεί εντός του επόμενου έτους έως 7 δισ. ευρώ. Με τα χρήματα αυτά θα πληρώσει τα τοκοχρεολύσια από τα δάνεια του ΔΝΤ ύψους 2,6 δισ. ευρώ που αφορούν το 2019 και μέρος από το σύνολο των ανεξόφλητων δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα.

Σήμερα το ανεξόφλητο υπόλοιπο των δανείων του ΔΝΤ προς τη χώρα μας είναι περίπου 10,4 δισ. ευρώ, χρέος που φέρει μέσω επιτόκιο άνω του 4,5% και ωριμάζει έως το 2024. Στο πλαίσιο της διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή μιας εκ των βασικών παρεμβάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προβλέπεται η εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ. Η λογική της εξόφλησης των δανείων αυτών είναι πως θα αντικατασταθεί ένα βραχυπρόθεσμο χρέος που έχει υψηλά επιτόκια, με μεσοπρόθεσμο χρέος με χαμηλότερα επιτόκια.

Το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν θα εξοφληθεί πλήρως σχετίζεται με τη γερμανική επιμονή για ενεργή ανάμιξη του ΔΝΤ στα ελληνικά πράγματα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Το καταστατικό του ΔΝΤ αναφέρει πως οι χώρες μέλη του Οργανισμού με εκκρεμή δάνεια προς το Ταμείο που υπερβαίνουν το 1,5 δισ. SDR, δηλαδή το 1,8 δισ. ευρώ, υπόκεινται σε μετα- προγραμματική παρακολούθηση (post-program monitoring), δηλαδή σε αυξημένη επιτήρηση που συνοδεύεται από μια ετήσια έκθεση προόδου στην οποία αξιολογούνται αναλυτικά η ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το Ταμείο, τα τρωτά σημεία της οικονομίας της και οι πιθανοί κίνδυνοι που διατρέχει. Αυτή η έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνον τις συστάσεις πολιτικής του ΔΝΤ, αλλά αποκαλύπτει και το πώς ανταποκρίνονται οι Αρχές κάθε χώρας σε αυτές τις συστάσεις, ώστε οι αγορές να γνωρίζουν τι συμβαίνει.

Οι Γερμανοί θέλουν την παραμονή της Ελλάδας σε καθεστώς μετα- προγραμματικής παρακολούθησης και για αυτό εμφανίζονται εξαιρετικά απρόθυμοι στο ενδεχόμενο πλήρους αποπληρωμής του Ταμείου, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση τα δάνεια που οφείλει η χώρα προς το ΔΝΤ ύψους 10,4 δισ. ευρώ θα υποχωρούσαν κάτω από το 1,8 δισ. ευρώ, που είναι το όριο που προβλέπει το ειδικό σχήμα εποπτείας του Ταμείου!

Αφήνοντας ένα απόθεμα δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ απλήρωτο, διασφαλίζεται πως το Ταμείο θα εμπλέκεται στη μετα- προγραμματική παρακολούθηση της Ελλάδος τουλάχιστον για μια διετία. Μετά από αυτή την περίοδο η Ελλάδα μπορεί να αιτηθεί τη συνέχιση της μετα- προγραμματικής παρακολούθησης, όπως έκαναν άλλωστε και η Πορτογαλία και η Κύπρος, καθώς αυτό κρίθηκε επωφελές για τον κατευνασμό των αγορών.