Στα 2,2 δισ. ευρώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών
Οι αυξημένες εισπράξεις από τον τουρισμό και την ναυτιλία δεν στάθηκαν αρκετές για να αντισταθμίσουν τις αυξημένες πληρωμές για εξαγωγές προϊόντων και ειδικά καυσίμων στο πρώτο επτάμηνο του έτους.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ ή στο 1,2% του ΑΕΠ, μεγαλύτερο κατά 524 εκατ. ευρώ έναντι της ίδιας περιόδου του 2017.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και δευτερευόντως στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων. Αντίθετα, το ισοζύγιο υπηρεσιών εμφάνισε σημαντική βελτίωση, η οποία, μαζί με τη βελτίωση του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, αντιστάθμισε μερικώς την προαναφερθείσα επιδείνωση.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για καύσιμα, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα, αλλά σε μικρότερο βαθμό. Όσον αφορά το τελευταίο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ρυθμό 13,8% (12,7% σε σταθερές τιμές), ο οποίος ήταν ταχύτερος από το ρυθμό αύξησης των αντίστοιχων εισαγωγών (9,8% και 9,7% σε τρέχουσες και σταθερές τιμές αντίστοιχα).
Ωστόσο, η αύξηση των συνολικών εισαγωγών ως απόλυτο μέγεθος ήταν μεγαλύτερη από εκείνη των εξαγωγών, με αποτέλεσμα την αύξηση του ελλείμματος. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν αυξημένο κατά 885 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.
Οι εισπράξεις από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν σε 8,2 δισ. ευρώ , ενώ οι εισπράξεις από την ναυτιλία κινήθηκαν στο επίπεδο των 5,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών και οι αντίστοιχες εισπράξεις σημείωσαν άνοδο κατά 14,6% και 17,0% αντίστοιχα. Στο πλεόνασμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων σημειώθηκε σημαντική μείωση, κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων μετατράπηκε σε πλεόνασμα λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018 το πλεόνασμα του ισοζυγίου κεφαλαίων κατέγραψε μείωση κατά 180 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017. Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 2,1 δισεκ. ευρώ, μεγαλύτερο κατά 775 εκατ. ευρώ από το αντίστοιχο της ίδιας περιόδου του 2017.