ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το crash test Τσίπρα – Μητσοτάκη σε φορολογία και ασφαλιστικό

EUROKINISSI

Οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησαν ο πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από την 83 Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για ευνοϊκότερες πολιτικές στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο ιδιωτικό χρέος και στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σοβαρές διαφορές, αλλά και ομοιότητες.

Η παράθεση των όσων εξαγγέλθηκαν δείχνει πως ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίσθηκε λιγότερο γενναιόδωρος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που η κυβέρνηση του προσωπικά έχει αναλάβει έναντι των δανειστών της χώρας.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΝΔ παρέθεσε ένα πιο επεκτατικό σχέδιο που αν και είναι φιλικό προς τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη δεν είναι απολύτως συμβατό με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα μεσοπρόθεσμα.

Φορολογία

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε σταδιακή – σε ορίζοντα τετραετίας – μείωση του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων από το 29% στο 25%, όταν τα αντίμετρα του 2020 προέβλεπαν απευθείας μείωση του συντελεστή από το 29% στο 26%.

Ο Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων και στην έκτακτη εισφορά αν και το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε μείωση φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 20% για τα εισοδήματα φυσικών προσώπων το 2020 με ελαφρύνσεις 877 εκατ. ευρώ και αναμόρφωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με ελαφρύνσεις 368 εκατ. ευρώ το 2020.

Για τον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε σταδιακή μείωση τη διετία 2019-2020 έως και 50% για 1,2 εκατομμύρια μικρές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τη διπλή αύξηση των αντικειμενικών αξιών το 2019 και το 2020.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ από 22% που ισχύει σήμερα. Ακόμη εξήγγειλε μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% από 29% και στα μερίσματα στο 5% από 15% που ανέρχεται σήμερα, αλλά και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έως το 2021. Για τον ΕΝΦΙΑ και εκείνος εξήγγειλε μείωση κατά 30% τα δύο πρώτα χρόνια, ενώ είπε πως έως το 2021 η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα μεταφερθεί στους δήμους με ταυτόχρονη περικοπή κεντρικών πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ίδιος είπε πως θα θεσπίσει φορολογικό συντελεστή 10% για τα αγροτικά συλλογικά σχήματα. Ακόμη θα μειώσει το ΦΠΑ σε όλο τον κλάδο της εστίασης στο 13% από 24% που είναι σήμερα και στη συνέχεια στο 11% για όλο το τουριστικό πακέτο της εστίασης και των ξενοδοχείων. Θα προχωρήσει δε στην αναστολή του ΦΠΑ 24% στην οικοδομή για τρία χρόνια και θα θεσπίσει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης για συντήρηση και αναβάθμιση των κατοικιών.

Ασφαλιστικό - Εργασιακά

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε για τις συντάξεις πως δεν θα προχωρήσουν οι προβλεπόμενες περικοπές με την άδεια των δανειστών και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν με τον προϋπολογισμό του 2019. Ο ίδιος εξήγγειλε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ. Για τα εργασιακά προανήγγειλε την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού αύξηση του κατώτατου μισθού το 2019. Οι όποιες αυξήσεις προκύψουν θα πρέπει να δικαιολογούνται από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου με τη διατήρηση της εθνικής σύνταξης. Όπως είπε οι εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σήμερα θα μειωθούν σταδιακά στο 15% εντός τετραετίας. Εστίασε δε στην εφαρμογή τρίτου πυλώνα με προαιρετική συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση Ο εργαζόμενος θα επιλέγει εάν τα χρήματα από την υποχρεωτική εισφορά 7% θα πηγαίνουν σε δημόσια ή ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία. Και ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε σε κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, κάτι που θα φέρει αύξηση αμοιβών για τους νέους εργαζομένους έως 25 ετών. Ωστόσο, είπε πως ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης