ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο «φως» πρόταση του ESM για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Πλαφόν στις ετήσιες δαπάνες για την πληρωμή τόκων, επιμήκυνση των ωριμάνσεων δανείων και σύνδεση της εξυπηρέτησης του χρέους με την οικονομική ανάπτυξη, θα μπορούσε να προβλέπει μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Το 9σελιδο «εσωτερικό έγγραφο» με ημερομηνία 10 Αυγούστου το οποίο ετοιμάστηκε από τον ESM προ του κρισίμου Eurogroup της 14ης Αυγούστου δημοσίευσε σήμερα η Wall Street Journal προϊδεάζοντας για τη μορφή που θα μπορούσε να έχει μια μελλοντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Το εν λόγω κείμενο διανεμήθηκε σε ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΕΕ, αλλά όχι και στις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ.

Το CNN Greece απευθύνθηκε στον ESM για το περιεχόμενο του σχετικού εγγράφου και συγκεκριμένα για το εάν οι σχετικές προτάσεις που παρουσιάζονται σε αυτό εξακολουθούν να ισχύουν.

Εκπρόσωπος του Μηχανισμού επιβεβαίωσε την ύπαρξη των σχετικών προτάσεων, λέγοντας πως πρόκειται για «εσωτερικό έγγραφο» (internal document) του ESM, ωστόσο δεν θέλησε να σχολιάσει το περιεχόμενο του.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων σε ορισμένα από τα δάνεια της Ελλάδας, η σύνδεση των πληρωμών με το ΑΕΠ της χώρας και η επιβολή ανώτατου ορίου ή αναστολή πληρωμής των τόκων προσφέρουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επαναφέρουν πίσω σε βιώσιμο μονοπάτι την εξυπηρέτηση του χρέους.

Οι προτάσεις του ESM βασίζονται στην υπόθεση ότι οι ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ήτοι τα χρήματα που πρέπει να διαθέτει η Ελλάδα για να καλύπτει το δημοσιονομικό έλλειμμα και τα τοκοχρεολύσια δεν θα υπερβαίνουν ετησίως το 15% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με το έγγραφο κατά την περίοδο 2023-2043 οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι πιθανόν να υπερβούν το 15% του ΑΕΠ. Έτσι, προτείνεται να κλειδώσουν οι προγραμματισμένες πληρωμές χρέους στο 1% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2033 και στο 1,5% για την περίοδο 2034-2044. Τυχόν χρέος που θα περισσεύει θα επιμεριστεί και εν συνέχεια θα κατανεμηθεί σε ισόποσες δόσεις, η αποπληρωμή των οποίων θα ξεκινήσει το 2044.

Κατά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τα εν λόγω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα μπορούσαν να μειώσουν την καθαρή παρούσα αξία του χρέους της Ελλάδας κατά 52,5%, με το 6,1% της μείωσης να προέρχεται από την παράταση της περιόδου ωρίμανσης.

Σημειώνεται πως μιλώντας προ ημερών στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε την πρόταση της ευρωζώνης για ετήσια οροφή 15% του ΑΕΠ στις ετήσιες ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και ανέφερε ότι «αξίζει να εξεταστεί» με την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει και τα έντοκα γραμμάτια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης