ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με τη χρήση καρτών θα κτίζουν το αφορολόγητο

Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται με τη χρήση καρτών θα κτίζουν το αφορολόγητο
Η χρήση κάρτας θα είναι απαραίτητη προϋπόθση για το φορολογικό του 2016 Eurokinissi

Το «εξωτερικό μέτωπο» με τους θεσμούς σε σχέση με τα φορολογικά προαπαιτούμενα έκλεισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ενώ επιχείρησε να κλείσει και το «εσωτερικό θέμα» σχετικά με τις δαπάνες που θα κτίζουν το αφορολόγητο.

Εξερχόμενος της συνάντησης με τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε πως έχει υπάρξει συμφωνία «στα βασικά σημεία» για το θέμα της περαιτέρω ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον ΦΠΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανήλθε στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τις αποδείξεις και το κτίσιμο του αφορολογήτου ορίου και αποσαφήνισε πως από το 2016 όλες οι δαπάνες που θα αναγράφονται στη φορολογική δήλωση θα πρέπει να πραγματοποιούνται με τη χρήση πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών ή μέσω διατραπεζικών συναλλαγών. Αυτό θα ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα και τα δίδακτρα σχολείων, αλλά και για μεγάλες αγορές όπως π.χ. η αγορά αυτοκινήτου.

Πάντως, αν και από το νόμο ισχύει η υποχρέωση κάθε αγορά άνω των 500 ευρώ να γίνεται είτε με κάρτα, είτε με τραπεζική κατάθεση το σχετικό μέτρο μέχρι και τα capital controls δεν εφαρμοζόταν στην πράξη.

Τέλος, ο κ. Αλεξιάδης επεσήμανε πως από το 2016 όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν κοινή φορολογική δήλωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ