ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρέχουν για τα λάθη στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων και λογιστές

Τρέχουν για τα λάθη στα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ ιδιοκτήτες ακινήτων και λογιστές
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μπορεί να ολοκληρώθηκε η διαδικασία υπολογισμού και ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ στο Τaxis, ωστόσο ιδιοκτήτες ακινήτων και λογιστές πρέπει τώρα να σπεύσουν να διορθώσουν πιθανά λάθη που φουσκώνουν τον λογαριασμό τους.

Μπορεί 1 στους 5 ιδιοκτήτες ακινήτων να έχει ήδη λάβει έκπτωση από τον ΕΝΦΙΑ είτε λόγω κενών ακινήτων είτε λόγω περιορισμένου εισοδήματος, ωστόσο είναι πολλοί οι φορολογούμενοι που αν και δικαιούνται έκπτωσης, ωστόσο έλαβαν ακριβώς το ίδιο εκκαθαριστικό με πέρυσι.

Αυτό διότι στις αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν έως τις 9 Οκτωβρίου 2015, δεν δήλωσαν μεταβολές όπως για παράδειγμα η ένδειξη «κενό» στο Ε2 της ( οπότε δεν υπολογίστηκε η μείωση του φόρου κατά 20%) ή εκ παραδρομής δήλωσαν μεγαλύτερο εισόδημα από το πραγματικό, οπότε υπήρχε υπέρβαση των εισοδηματικών κριτηρίων που ορίζονται για την έκπτωση του φόρου. Σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει χορηγηθεί έκπτωση λόγω λανθασμένης αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος της ΔΕΗ.

Για όλες τις περιπτώσεις που δεν υπολογίστηκε η έκπτωση ή η μείωση του φόρου εφόσον πληρούνταν οι προϋποθέσεις, αλλά και για περιπτώσεις διαφωνιών αναφορικά με την αξία των ακινήτων, οι φορολογούμενοι μπορούν να προβούν στις σχετικές διορθώσεις υποβάλλοντας όπου απαιτείται τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος. Στις περιπτώσεις αυτές θα τρέξει ηλεκτρονικά νέα εκκαθάριση από τη ΓΓΔΕ.

Στις περιπτώσεις στις οποίες όμως δεν είναι δυνατή η χορήγηση της έκπτωσης ή μείωσης κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αυτή θα χορηγείται με αιτιολογημένη απόφαση του αρμοδίου προϊσταμένου της εφορίας στην οποία υπάγεται ο ιδιοκτήτης. Δηλαδή με απλά λόγια ο φορολογούμενος θα πρέπει να επισκεφθεί την εφορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ