Θεσμοί, ευρωζώνη και αγορές κρίνουν το μέλλον των συντάξεων
Από τις προτάσεις, τα επιχειρήματα και την ποιότητα των μέτρων που θα παρουσιάσει η Ελλάδα στους θεσμούς και στο Eurogroup για την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου του 2019 θα εξαρτηθεί το εάν τελικά θα υπάρξει περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου ή όχι.
Ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας στο CNN Greece δήλωσε πως η συμφωνία για την περικοπή των συντάξεων το 2019 αποφασίσθηκε για να ανταποκριθεί στους πιο συντηρητικούς στόχους του ΔΝΤ, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα έχουν ξεπεραστεί. Στη βάση αυτή είπε πως αν και η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές που θέλει, ωστόσο είναι νωρίς να ειπωθεί τι θα γίνει με τις συντάξεις, καθώς το θέμα θα εξαρτηθεί από τους θεσμούς, την ευρωζώνη, αλλά και τις αγορές.
«Εάν η Ελλάδα θέλει να αλλάξει τα προνομοθετημένα μέτρα και συγκεκριμένα την περικοπή των συντάξεων αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στις μετα-προγραμματικές αποστολές αξιολόγησης των θεσμών. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι θα προκύψει από αυτές. Όπως είναι αναμενόμενο, θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να κάνει η Ελλάδα, τι σκέφτονται οι θεσμοί για αυτό και πώς το θέμα θα γίνει αντιληπτό από τις άλλες χώρες της ευρωζώνης και τις αγορές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι ελεύθερη να αποφασίσει τις πολιτικές της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όπως αποσαφήνισε η ίδια πηγή, η Ελλάδα τελεί σε ενισχυμένη εποπτεία η οποία είναι πιο «διεισδυτική» από την κανονική μετα- προγραμματική παρακολούθηση, καθώς έλαβε ελάφρυνση του χρέους της, η οποία αναμφισβήτητα συνεπάγεται μεγαλύτερη δέσμευση σε επίπεδο πολιτικής μεταμνημονιακά.
Θέση του ΔΝΤ είναι πως τα προνομοθετημένα μέτρα που θα ισχύσουν το 2019 αποτελούν άλλο ένα σημαντικό βήμα προς την ενιαία ανάπτυξη. Δεν θα αλλάξουν το επίπεδο της συνολικής δημοσιονομικής ισορροπίας, θα βοηθήσουν όμως στη βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ των συνταξιοδοτικών δαπανών, της στοχευμένης κοινωνικής στήριξης (περιλαμβάνοντας τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα και την ανεργία), και των επενδύσεων.
Για το ΔΝΤ η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να ανταπεξέρχεται στις υποχρεώσεις του προς τους συνταξιούχους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και θα βελτιώσει επίσης την αμεροληψία του συστήματος και προς την τρέχουσα γενιά των συνταξιούχων, και μεταξύ των σημερινών και των μελλοντικών συνταξιούχων. Κατά το Ταμείο Ορισμένοι συνταξιούχοι με μακρύ ιστορικό ασφαλιστικών εισφορών θα ωφεληθούν από τη μεταρρύθμιση αυτή.