ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρετός διεργασιών για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα δεύτερα προαπαιτούμενα

Πυρετός διεργασιών για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για τα δεύτερα προαπαιτούμενα
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, αλλά και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν σήμερα στις συναντήσεις που θα έχουν οι θεσμοί με τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών έγινε μια διερευνητική συζήτηση και καταγράφηκαν οι διαφορές και οι συγκλήσεις επί θεμάτων που άπτονται των προαπαιτούμενων.

Σήμερα για τις 10 το πρωί έχει προγραμματισθεί συνάντηση των Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με αντικείμενο το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επιθυμούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας να συγχωνευτούν σταδιακά ΤΑΙΠΕΔ, ΤΧΣ και άλλοι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας. Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων θα βρεθούν η δομή του Ταμείου, τα περιουσιακά στοιχεία που αυτό θα διαχειρίζεται, αλλά και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα έσοδα που θα αποκτήσει το Ταμείο από την αξιοποίηση των συμμετοχών του.

Το Ταμείο θα συσταθεί στις αρχές του 2016, θα εδρεύει στην Ελλάδα, την διαχείρισή του θα έχουν οι ελληνικές Αρχές, θα λειτουργεί σύμφωνα με το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο περί ανωνύμων εταιρειών και θα έχει ως μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο (sovereign fund), με τελείως διαφορετική λειτουργία από το ΤΑΙΠΕΔ. Στόχος είναι σε ορίζοντα 30ετίας να δημιουργηθεί ένα αποθεματικό ύψους 50 δισ. ευρώ, ως αξία των περιουσιακών του στοιχείων (ακίνητα, μετοχές, εκμετάλλευση του ορυκτού / φυσικού πλούτου κ.λπ.).

Η συζήτηση του Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων για τα κόκκινα δάνεια θα γίνει στις 7 το απόγευμα. Η ελληνική πλευρά ζητά να εξαιρεθούν από τη διαχείριση και την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε funds τα δάνεια των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και προτείνει ένα μοντέλο αντίστοιχο με το κυπριακό.

Σε πρώτη φάση υπάρχει συμφωνία σε αυτό, όπως και στο ότι τα επίπεδα προστασίας που απολαμβάνουν σήμερα οι δανειολήπτες των τραπεζών θα εξακολουθήσουν να ισχύουν ακόμη και στην περίπτωση που το δάνειο τους μεταβιβαστεί στην νέα εταιρεία διαχείρισης.

Συμφωνία φαίνεται να υπάρχει και επί του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος για το μηχανισμό που θα επιβλέπει τα μεγάλα χρέη και θα δρομολογεί την εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων εκκαθάρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Εντός της ημέρας οι εκπρόσωποι των θεσμών θα συναντηθούν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη με τον οποίο θα εξετάσουν το σχεδιασμό για την ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ. Χθες έγινε γνωστό πως το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα προβλέπει και την πλήρη ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Τέλος, σήμερα θα γίνει και η συζήτηση – επισκόπηση των κ.κ. Κοστέλο, Ρέφερ, Τζιαμαρόλι και Βελκουλέσκου με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό εν όψει της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μειώσεις επικουρικών συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εξοικονομήσεις από τις ενοποιήσεις Ταμείων και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους, αλλά καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις.