ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί θέλουν το Μεσοπρόθεσμο έως την επόμενη Παρασκευή

Οι θεσμοί θέλουν το Μεσοπρόθεσμο έως την επόμενη Παρασκευή
Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Το βασικό κορμό του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019» θα πρέπει να έχει έτοιμο έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος η κυβέρνηση, προκειμένου να το δώσει προς επεξεργασία και έγκριση στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών.

Ασφαλιστικό και αμυντικές δαπάνες στο μικροσκόπιο

Οι τέσσερις θεσμοί, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM, έχουν γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση πως, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 1,7 δισ. ευρώ, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του ΑΕΠ το 2016 δεν θα επιτευχθεί.

Οι θεσμοί θεωρούν πως ασφαλιστικό και αμυντικές δαπάνες είναι οι αδύναμοι κρίκοι της δημοσιονομικής προσπάθειας και έχουν ζητήσει στοιχεία για το πως θα δρομολογηθεί η εξοικονόμηση στους δύο αυτούς τομείς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναμένεται να δώσουν σήμερα Παρασκευή στους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) κάποιες επεξεργασμένες θέσεις για τις εξοικονομήσεις, αν και αυτές χαρακτηρίζονται «πρωτόλειες».

Οι εν λόγω θέσεις θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας, μετά το σχολιασμό τους από τους θεσμούς.

Τι προβλέπεται για το νέο Μεσοπρόθεσμο

Σημειώνεται πως, βάσει του μνημονίου κατανόησης, το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019» (ΜΠΔΣ) περιλαμβάνεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων, μαζί με το ασφαλιστικό, το εργασιακό, τα κόκκινα δάνεια, τις αποκρατικοποιήσεις και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Σε αυτό θα πρέπει να αναφέρονται συνοπτικά μεν, πειστικά δε, ο τρόπος με τον οποίο το πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ εφέτος θα γίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2019.

Το Μεσοπρόθεσμο στοχεύει στην απεικόνιση της δημοσιονομικής στρατηγικής της Γενικής Κυβέρνησης, ως ένα ενιαίο σύνολο, σε τετραετή ορίζοντα. Στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιάζονται τα δημοσιονομικά όρια και οι δεσμεύσεις για την επόμενη τετραετία και θα περιγράφονται οι βασικές πολιτικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες.

Βασική επιδίωξη του προγράμματος είναι να παραμείνει η χώρα σε μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να καλύπτονται οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις και να μην δημιουργούνται νέες δανειακές ανάγκες.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνονται απολογιστικά στοιχεία για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Γενικής Κυβέρνησης των ετών 2013-2014, βάσει των πρόσφατων ανακοινώσεων της Eurostat για τα στοιχεία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και οι εκτιμήσεις του τρέχοντος έτους και οι προβλέψεις για την περίοδο 2016-2019.

Σε κάθε περίπτωση, οι προβλέψεις θα στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στις προβολές των ίδιων των φορέων ή σε αναλύσεις των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) με βάση ιστορικά στοιχεία.

Στο ΜΠΔΣ θα ενσωματώνεται η πρόβλεψη για ύφεση 1,3% του ΑΕΠ εφέτος και το 2016, οι οροφές δαπανών και οι στόχοι των εσόδων, οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις για την εξέλιξη βασικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας (ανεργία, πληθωρισμός, ζήτηση κ.λπ.), αλλά και ο χρονικός επαναπροσδιορισμός του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Δεδομένου ότι η επιδιωκόμενη ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να αφορά σε χρόνο μεταγενέστερο του 2019, το νέο Μεσοπρόθεσμο δεν θα επηρεάζεται από τις όποιες αποφάσεις για το χρέος.