Αργή η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς ακινήτων
Μπορεί στο δωδεκάμηνο Ιουνίου 2017 - Μαΐου 2018 η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα να εμφάνισε στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 4,8% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 13,5% στην επιφάνεια και κατά 14,5% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Ιουνίου 2016 - Μαΐου 2017, ωστόσο αυτό αποδίδεται κυρίως σε άδειες που σχετίζονται με τον κλάδο του τουρισμού, όπως νέα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και σχετικές υποδομές.
Οι νέες κατοικίες που κατασκευάζονται είναι λιγοστές, κάτι που πέραν των κλειστών στροφίγγων χρηματοδότησης από τις τράπεζες, οφείλεται και στο ότι το απόθεμα των αδιάθετων ακινήτων είναι πολύ μεγάλο. Στελέχη της κτηματαγοράς υπολογίζουν ότι σήμερα περίπου 170.000 κατοικίες είναι απούλητες. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι ακίνητα άνω της πενταετίας. Δηλαδή ακίνητα που χάνουν ταχύτερα την αξία τους όταν προστίθενται νέα προς πώληση ακίνητα (νεόδμητα) στην αγορά.
Για την ιστορία να αναφερθεί πως οι επενδύσεις σε κατοικίες αποτελούσαν σημαντικό ποσοστό του ΑΕΠ στην περίοδο 2000-2008 και προσέγγιζαν το 10%. Την περίοδο 2014-2017 μειώθηκαν μόλις στο 0,7% του ΑΕΠ. Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως στη διετία 2018-2019 οι επενδύσεις σε κατοικίες ως ποσοστό του ΑΕΠ θα υποχωρήσουν περαιτέρω και θα ανέλθουν στο 0,6%.
Καθώς η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, οι παράγοντες της κτηματαγοράς δεν είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του κλάδου και για το πόσο γρήγορα θα πουληθούν τα αδιάθετα ακίνητα.
Και αυτή η απαισιοδοξία καταγράφεται στις τιμές των ακινήτων που παραμένουν σήμερα καθηλωμένες. Μπορεί από το 2008 και μέχρι σήμερα οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 42,3% σε πανελλαδικό επίπεδο, με την πτώση να είναι στο 44% στην Αθήνα και στο 46,5% στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο οι επενδυτές φαίνεται να μην βλέπουν αγοραστικές ευκαιρίες και να προσδοκούν περαιτέρω πτώση.
Αυτή η πτώση μπορεί όντως να επέλθει και σύντομα, καθώς από το Νοέμβριο θα υπάρξουν χιλιάδες πλειστηριασμοί ακινήτων από τράπεζες και Δημόσιο, σε τιμές και κάτω της εμπορικής αξίας, κάτι που θα επιδράσει συνολικά στην αγορά.