Δεν συμμερίζεται τους μεταμνημονιακούς πανηγυρισμούς η αγορά ομολόγων
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, πολιτικοί και αναλυτές έχουν προχωρήσει σήμερα σε δεκάδες αναφορές για την έξοδο της Ελλάδος από το μνημονιακό καθεστώς στο οποίο βρισκόταν για περισσότερες από 3.000 ημέρες. Ωστόσο, αν και επιχειρείται να δοθεί ένας θετικός τόνος, η πραγματικότητα της επόμενης ημέρας όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είναι πολύ πιο διαφορετική.
Το δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 4,3% και το πενταετές απόδοση 3,3%, ήτοι τα ελληνικά χρεόγραφα είναι ανεπηρέαστα από το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας.
Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στο ότι η ενισχυμένη εποπτεία που θα επιβληθεί στην Ελλάδα από αύριο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 δεν θα είναι μια απλή διαδικασία. Μπορεί να μην αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις για την ολοκλήρωση εν εξελίξει μεταρρυθμίσεων, οι οποίες παρέχουν τις διασφαλίσεις που έχει ζητήσει η ευρωζώνη για να δώσει την ελάφρυνση του χρέους.
Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι θα παραμείνει μια υπερχρεωμένη χώρα για το μακρινό μέλλον και ότι θα πρέπει να αποπληρώνει δάνεια επί δεκαετίες. Συνολικά, το χρέος της Αθήνας ανέρχεται στα 360 δισ. ευρώ και παρά το ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές έχουν μειώσει τις αποπληρωμές τόκων παρατείνοντας παράλληλα τον χρόνο ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων με στόχο την υποχώρηση του ποσοστού χρέους προς ΑΕΠ στο 100% μέχρι το 2060, αυτό δεν είναι σίγουρο πως θα συμβεί.