ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η περικοπή των συντάξεων το μεγάλο «αγκάθι» στη μεταμνημονιακή εποχή

Η περικοπή των συντάξεων το μεγάλο «αγκάθι» στη μεταμνημονιακή εποχή
EUROKINISSI

Ακόμη και σήμερα αναμένεται να πληροφορηθεί η κοινή γνώμη για το πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της νέας περικοπής των συντάξεων στη μεταμνημονιακή εποχή.

Μετά το νόμο Κατρούγκαλου που επέφερε 22 μειώσεις κόστους 10 δισ. ευρώ στις συντάξεις, οι επερχόμενες νέες περικοπές απειλούν να επιταχύνουν την πολιτική φθορά της κυβέρνησης, καθώς η χώρα οδεύει προς τις κάλπες.

Βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων οι μειώσεις στην «προσωπική διαφορά» των παλαιών συνταξιούχων θα πρέπει να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά τους τον ερχόμενο Δεκέμβριο, ενώ από το 2019 δεν θα καταβληθούν οι προβλεπόμενες ονομαστικές αυξήσεις (βάσει της εξέλιξης του ΑΕΠ και του πληθωρισμού) σε όλες τις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις.

Και αυτά τα δύο μέτρα, για τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τις αρχές του 2017, δεν χωρούν αναβολής. Ωστόσο, δεν είναι τα μόνα επώδυνα μέτρα στο ασφαλιστικό.

Από το 2020 καταργείται πλήρως το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους των 664 ευρώ, έπειτα από μία περίοδο (2015 – 2019) σταδιακής μείωσης, η οποία έχει στοιχίσει ήδη το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους των 774 ευρώ. Ακόμη, από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη μόνο εφόσον έχουν κλείσει 40 έτη ασφάλισης στα 62 έτη τους ή αλλιώς θα βγαίνουν στη σύνταξη στα 67 τους, εφόσον έχουν κλείσει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.

Μετά τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,65 δισ. ευρώ το 2019, η ετήσια απώλεια για τους συνταξιούχους θα είναι 1,25 σύνταξη. Εάν προστεθεί και η μείωση του αφορολογήτου στα 5.680 ευρώ η απώλεια θα ανέλθει έως 3 συντάξεις ετησίως.