ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πτώση της αγοραστικής ικανότητας των Τούρκων, προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες

Η πτώση της αγοραστικής ικανότητας των Τούρκων, προβληματίζει τους Έλληνες επιχειρηματίες
Reuters

Με ψυχραιμία παρακολουθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην τουρκική οικονομία τις εξελίξεις και ειδικά την πορεία της τουρκικής λίρας.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στην Τουρκία είναι ως επί το πλείστον εξαγωγικές, αρά πουλάνε σε δολάρια ή ευρώ και είναι κερδισμένες καθώς το κόστος τους, ιδίως το εργατικό, είναι σε τουρκικές λίρες. Αυτό που επιδρά αρνητικά στο εμπόριο και ειδικά στον τουρισμό είναι η μεγάλη υποχώρηση της αγοραστικής ικανότητας των Τούρκων όσο το νόμισμα τους διολισθαίνει.

Να σημειωθεί πως πλέον με ένα ευρώ αγοράζει κανείς 7,3 τουρκικές λίρες όταν πριν από ένα έτος αγόραζε 4,1 λίρες. Με ένα δολάριο αγοράζει κανείς 6,4 τουρκικές λίρες όταν πριν από ένα έτος αγόραζε 3,5 λίρες.

Πρέπει να σημειωθεί πως το ύψος των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει περιορισθεί σημαντικά μετά την πώληση της Finansbank (έναντι 2,7 δισ. ευρώ) από την Εθνική Τράπεζα το 2015. Οι ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με το γραφείο ΟΕΥ στην Άγκυρα, έχουν ανοδική τροχιά και ανήλθαν στα 1,9 δισ. ευρώ το 2017 σημειώνοντας αύξηση 44,5% σε σχέση με το 2016. Τα ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο της ποσοστιαίας αύξησης των τουρκικών εισαγωγών το 2017 (17,7%). Την ίδια περίοδο, οι εισαγωγές από Τουρκία αυξήθηκαν κατά 2,6% στο σύνολο και 11,5% χωρίς καύσιμα και ανήλθαν σε 1,4 και 1,2 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Τα κυριότερα ελληνικά εξαγόμενα προϊόντα είναι το βαμβάκι (πρώτη ύλη για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία), το οποίο και παραμένει πρώτο (εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών - καυσίμων). Σημαντικές είναι οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, πλαστικών, μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, αλουμινίου και χαλκοσωλήνων.

Τα κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα από την Τουρκία περιλαμβάνουν προϊόντα χάλυβα, πλαστικά, οχήματα και ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και έτοιμα ενδύματα, έπιπλα ενώ εντυπωσιακή είναι η αύξηση των εισαγωγών ψαριών (ιχθυοκαλλιέργειας).

Από πλευράς εισηγμένων, έντονη δραστηριότητα και σημαντική έκθεση στην τουρκική αγορά έχουν επιχειρήσεις όπως Τιτάνας, Πλαστικά Κρήτης, Fourlis, Σαράντης, Intralot, Πλαστικά Θράκης, S&B Ορυκτά, Eurodrip, Νηρέας, Σελόντα, Moda Bagno, Αλουμύλ Μυλωνάς, Αγροτικός Οίκος Σπύρου κ.α.