«Γκάζι» στις αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις και ρυθμίσεις δανείων πατάνε οι τράπεζες
Η προτεραιότητα πλέον των διοικήσεων των τραπεζών είναι άμεσα να τρέξουν τις αναδιαρθρώσεις των μεγάλων επιχειρηματικών δανείων περίπου 1.500 μεγάλων εταιρειών μέσω της κοινής πλατφόρμας που έχουν δημιουργήσει και να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις περίπου 350.000 στεγαστικών δανείων που είναι στο κόκκινο, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που προσφέρει ο κώδικας δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος.
Στην ίδια κατεύθυνση τρέχουν και οι ρυθμίσεις μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης επιχειρηματικών οφειλών ενώ αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ήδη οι αναρτημένοι πλειστηριασμοί ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 15.500 και αφορούν οφειλές επιχειρήσεων και ιδιωτών. Μάλιστα οι προγραμματισμένοι πλειστηριασμοί αναμένεται να ξεκινήσουν και πάλι στις 29 Αυγούστου 2018 ενώ ο τελευταίος από τους ήδη αναρτημένους έχει πάρει ημερομηνία για τις 20 Φεβρουαρίου 2020.
Το νέο χρονοδιάγραμμα που βρίσκεται στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ ελλήνων τραπεζιτών και SSM προβλέπει ότι τα κόκκινα δάνεια θα πρέπει να έχουν μειωθεί ακόμα και κάτω από 20% των συνολικών δανείων έως το 2021. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να επιτύχουν μια πρωτοφανή στα χρονικά μείωση των κόκκινων δανείων τους κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουν.
Ο στόχος αυτός, ο οποίος αναμφισβήτητα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος, καθώς προβλέπει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να υποχωρήσουν από τα επίπεδα του 46% (87,6 δισ. ευρώ) που εκτιμάται ότι θα είναι στον Σεπτέμβριο σε κάτω του 20% το 2021 (στα 36,7 δισ. ευρώ), έχει ήδη κινητοποιήσει τα επιτελεία των τραπεζών ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες που θα τις φέρουν πιο κοντά στην επίτευξή του.
Υπενθυμίζεται πως ο στόχος για τον Δεκέμβριο του 2019 – καταληκτική ημερομηνία που ισχύει σήμερα – είναι τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα (NPEs) να έχουν μειωθεί στο 35,2% των συνολικών ανοιγμάτων των τραπεζών, όταν το 2017 ήταν στο 50,6%.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι επικεφαλής των τραπεζών θα ξεκινήσουν τον νέο γύρο συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) και οι πληροφορίες θέλουν στις προθέσεις του SSM να είναι ο επανακαθορισμός του στόχου που έχει τεθεί για το τέλος του 2019 αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια σε κάτω από τα 60 δισ. ευρώ, από τα 64,6 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.