ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περικοπές σε επικουρικές και αύξηση εισφορών η πρόταση της κυβέρνησης

Περικοπές σε  επικουρικές και αύξηση εισφορών η  πρόταση της κυβέρνησης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μειώσεις επικουρικών συντάξεων, αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και εξοικονομήσεις από τις ενοποιήσεις Ταμείων και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους θα περιλαμβάνει η εναλλακτική πρόταση που αναμένεται να καταθέσει αύριο στους θεσμούς ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά 2% για 3 χρόνια έως ότου αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Συγκεκριμένα προτείνεται αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% στις κύριες συντάξεις και αύξηση των εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα στις επικουρικές (0,5% για εργοδότες και 0,5% για εργαζομένους).

Για τις επικουρικές συντάξεις η κυβερνητική πρόταση θα προβλέπει μεσοσταθμικές μειώσεις 6,5% για όσες ξεπερνούν τα 173 ευρώ και αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

Για τους νέους συνταξιούχους η σύνταξη θα αποτελεί το άθροισμα δύο τμημάτων, ήτοι της εθνικής και της αναλογικής-ανταποδοτικής σύνταξης υπό την εγγύηση του Δημοσίου. Η εθνική θα κινείται πέριξ των 384 ευρώ, θα δίνεται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και θα χρηματοδοτείται από το κράτος.

Το αναλογικό μέρος της σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συντάξιμων αποδοχών και του ποσοστού αναπλήρωσης, σύμφωνα με το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων παροχών. Ακόμη δεν είναι γνωστό το ποσοστό αναπλήρωσης: η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60% - 65%, ενώ οι θεσμοί ζητούν να μην υπερβαίνει το 50% - 55%.

Για τα εφάπαξ το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται νέο μαθηματικό τύπο που θα οδηγεί μεσοσταθμικά σε περικοπές της τάξης του 10%. Με το νέο σύστημα θα υπολογιστούν τα εφάπαξ όσων αποχώρησαν από την 1/9/13 και μετά και με μείωση κατά 10% θα χάσουν κατά μέσο όρο 2.730 ευρώ.

Όσον αφορά στις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων προτείνεται να δημιουργηθεί ένα υπερταμείο κύριας ασφάλισης για όλους. Η πρόταση περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φορέα για τα Ταμεία της κύριας ασφάλισης στον οποίο θα ενταχθούν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ο ΟΓΑ και το ΝΑΤ θα παραμείνουν αυτοτελή νομικά πρόσωπα, αλλά μόνο για την άσκηση των μη συνταξιοδοτικών τους αρμοδιοτήτων. Ο νέος φορέας θα έχει ίδιους κανόνες ασφάλισης, απονομής συντάξεων και είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών.

Πάντως, ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM απορρίπτουν μια ενδεχόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και προκειμένου να εξοικονομηθεί το ποσό των 1,8 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016 προτάσσουν ως επικρατέστερο σενάριο τη μείωση κατά 15% των συντάξεων άνω των 800 ευρώ.