Με προσεκτικά βήματα η έξοδος στις αγορές
Αν και η κυβέρνηση αναζητεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για να βγει στις αγορές αυτό φαίνεται πως δύσκολα μπορεί να συμπέσει με το χρονικό ορόσημο της εξόδους από τα Μνημόνια.
Και δεδομένου ότι οι αναλυτές έχουν στο «στόχαστρο» τη χώρα μας, ειδικά κάθε φορά που αντικαθιστά το φθηνό χρήμα των επισήμων δανειστών με το ακριβό χρήμα των αγορών, οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών καθίστανται ακόμη πιο δύσκολοι.
Κατά κάποιους, μια ευκαιρία δανεισμού από τις αγορές αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο όταν και η Ελλάδα θα προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ από τα χρήματα που έλαβε από τον ESM για το σκοπό αυτό.
Αν και οι λεπτομέρειες της άσκησης αυτής θα καθοριστούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς, αναμένεται πως θα αποπληρωθούν συνολικά δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ και κυμαινομένου επιτοκίου 3,8%-4% που λήγουν στο διάστημα 2018-2019.
Επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι παράλληλα με την απόσυρση του εν λόγω χρέους να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων χαμηλότερου επιτοκίου και μεγαλύτερης διάρκειας (π.χ. επταετούς με επιτόκιο 3,3%). Ωστόσο, για να πετύχει αυτό θα πρέπει οι διεθνείς συνθήκες να είναι υποστηρικτικές.
Η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ- με την οποία ξεκαθαρίσθηκε πως με τα σημερινά δεδομένα το ελληνικό χρέος θα σταματήσει να είναι βιώσιμο μετά το 2038- ήταν αρκετή για να στείλει την απόδοση του δέκατους ελληνικού ομολόγου στα υψηλά 30 ημερών, στο 4,1%.
Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν και οι κλιμακούμενες ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδος και φαίνεται πως θα μας προκαλέσουν αυξημένα προβλήματα στο ορατό μέλλον.
Δεν είναι τυχαίο πως ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στην καθημερινή ενημέρωση που πλέον παρέχει για την ελληνική αγορά ομολόγων έχει συμπεριλάβει και τα στοιχεία για το spread, δηλαδή τη διαφορά απόδοσης, του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου με το αντίστοιχο ιταλικό. Σήμερα το spread έχει συρρικνωθεί στις 108 μονάδες βάσης, ήτοι η Ελλάδα δανείζεται στη δεκαετία μόλις 1% πιο ακριβά από την Ιταλία.