ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεράστια απόσταση κυβέρνησης και θεσμών στο θέμα των πλειστηριασμών

Τεράστια απόσταση κυβέρνησης και θεσμών στο θέμα των πλειστηριασμών
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αποχωρεί από το ξενοδοχείο Hilton μετά τις συνομιλίες με τους επικεφαλής των θεσμών, στις 22 Οκτωβρίου 2015 ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε αδιέξοδο κατέληξε η σημερινή συζήτηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών κ.κ. Γιώργου Σταθάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) για το θέμα τον πλειστηριασμών, όπου οι δύο πλευρές συμφωνούν στο ότι διαφωνούν, στρεφόμενες στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, ήδη από το πρώτο μισάωρο της σημερινής συζήτησης, που περιστράφηκε στη διαχείριση των κόκκινων δανείων και στα κριτήρια προστασίας των υπερχρεωμένων δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς, διαπιστώθηκε σημαντική απόκλιση θέσεων.

Τι έπεσε στο τραπέζι για τους πλειστηριασμούς

ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ζητούν το πλαίσιο προστασίας να ισχύει μόνον στις περιπτώσεις, όπου αθροιστικά:

  1. η αντικειμενική αξία της κατοικίας του δανειολήπτη δεν υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ,
  2. οι συνολικές οφειλές του δεν ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ,
  3. το εισόδημά του να μην ξεπερνά τα 23.967 ευρώ (8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι και να προσαυξάνεται κατά 3.350 ευρώ για κάθε τέκνο έως τρία παιδιά).

Η ελληνική πρόταση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση:

  1. Προβλέπει όριο αντικειμενικής αξίας ακινήτου τα 200.000 ευρώ για ένα άτομο, αλλά και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι, το οποίο και προσαυξάνεται κατά 25.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία.
  2. Οι συνολικές οφειλές του δανειολήπτη μπορούν να ανέρχονται έως και τις 200.000 ευρώ,
  3. ενώ θα εξαιρούνται της προστασίας μόνον δανειολήπτες με εισόδημα 35.000 ευρώ και άνω.


Αν υιοθετηθούν οι προτάσεις των δανειστών τότε το 82,7% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές θα μείνουν στον αέρα. Αντιθέτως με τη ελληνική πρόταση καλύπτεται το 72,4% των δανειοληπτών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν η μία την πρόταση της άλλης, προκειμένου να δουν εάν υπάρχουν περιθώρια συγκλίσεων. Ακολούθως, η συζήτηση συνεχίσθηκε με το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.