Τι απαντά το ΥΠΟΙΚ στις κατηγορίες για παραποίηση της σύμβαση εργασίας της ΕΑΒ
Στις κατηγορίες που διατύπωσαν χθες συνδικαλιστές οι οποίοι υποστήριξαν πως η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών «παραποίησε» τη σύμβαση εργασίας που υπέγραψε η Διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με τους εργαζόμενους της επιχείρησης απάντησε σήμερα το υπουργείο.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, το κείμενο της σύμβασης εργασίας που υπέγραψαν ανέφερε ότι η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση δεν καταργεί τα δικαιώματα των εργαζομένων που κατοχυρώθηκαν από τις προηγούμενες. Αντιθέτως, η σύμβαση που ανέβηκε στην ΕΡΓΑΝΗ ανέφερε ότι καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις προηγούμενων συμβάσεων, εκτός των ρυθμίσεων που αναφέρονται σε επισυναπτόμενο παράρτημα.
Πάντως, σε συνέχεια σχετικών δημοσιευμάτων αναφορικά με τη συλλογική σύμβαση εργασίας της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας το υπουργείο Οικονομικών σημείωσε πως η ΕΑΒ αποτελεί φορέα γενικής κυβέρνησης, υπάγεται στην εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών και υπόκειται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογίου, όπως και αντίστοιχοι φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά το υπουργείο, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που συνάπτονται μεταξύ της ΕΑΒ και του σωματείου εργαζομένων (Σ.Ε.Ε.Α.Β.) τελούν υπό την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών – όπως άλλωστε αναφέρεται ρητά και γίνεται ανεπιφύλακτα αποδεκτό στην επίμαχη συλλογική σύμβαση – το οποίο είναι υποχρεωμένο να προβεί σε σχετικό έλεγχο νομιμότητας ως προς ρυθμίσεις που αντιβαίνουν στο νόμο.
«Ζητήματα μισθολογικού χαρακτήρα ρυθμίζονται αποκλειστικά από την κείμενη νομοθεσία και, κατά συνέπεια, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης εργασίας. Παράλληλα, η πρόβλεψη μη μισθολογικών παροχών, όπως το ασφαλιστήριο συμβόλαιο που περιελάμβανε η συγκεκριμένη σύμβαση, πρέπει να είναι συμβατή με την κείμενη νομοθεσία και, σε κάθε περίπτωση, τελεί υπό την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Τέλος, ξεκαθαρίζεται πως η παρά το νόμο εγκαθίδρυση παροχών και διαφύλαξη προνομίων για μία μερίδα εργαζομένων αντιβαίνει στις αρχές της νομιμότητας, της ίσης μεταχείρισης και της δικαιοσύνης και πως αν και το υπουργείο Οικονομικών «πάντα βλέπει με συμπάθεια τα δικαιώματα των εργαζομένων», ωστόσο «δεν έχει το δικαίωμα να διαθέσει χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων σε παροχές που δεν είναι σύννομες, ιδίως δε όταν αυτές αφορούν τους ίδιους τους εποπτευόμενους φορείς του».