ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διευρύνεται το ταμειακό «μαξιλάρι» ασφαλείας του Δημοσίου

Reuters

Η κυβέρνηση δεν βιάζεται να βγει στις αγορές για να δανειστεί καθώς διαθέτει μεγάλο απόθεμα ρευστότητας που θα μπορούσε να καταστεί ακόμη μεγαλύτερο. Πέραν των 24,1 δισ. ευρώ που αποτελούν το μαξιλάρι ασφαλείας για τη μετά το Μνημόνιο εποχή, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την τελευταία δόση που θα δοθεί στα μέσα Αυγούστου, η κυβέρνηση έχει σχηματίσει και ένα ταμειακό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ μέσω του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του Δημοσίου από φορείς της γενικής κυβέρνησης.

Από τις αρχές του 2018 το υπουργείο Οικονομικών άρχισε να σχηματίζει «μαξιλάρι» ασφαλείας μετατρέποντας τα διαθέσιμα των δημοσίων φορέων σε repos. Με τον τρόπο αυτός ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης σκαρφάλωσε στα 23 δισ. ευρώ περίπου, έναντι 14,9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2017. Εφόσον μάλιστα χρειαστεί ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Δημοσίου από τους δημοσίους φορείς μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και να ανέλθει ακόμη και στα 28 δισ. ευρώ!

Μέσω των repos εξασφαλίζονται για τους φορείς ελκυστικές αποδόσεις, οι οποίες κατά κανόνα υπερβαίνουν σημαντικά τις αντίστοιχες αποδόσεις που προσφέρονται από τις τράπεζες. Χαρακτηριστικά, σημειώνεται ότι η ονομαστική ετήσια καθαρή απόδοση των repos ανέρχεται σε περίπου 3,20% και ως εκ τούτου η διατήρηση διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση, ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για τους φορείς.

Βάσει του νόμου, τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης πρέπει να μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος και να κατατίθενται είτε στο λογαριασμό του Κοινού Κεφαλαίου, είτε στο λογαριασμό της Ταμειακής Διαχείρισης. Εξαιρούνται της μεταφοράς τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούν οι φορείς στις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να καλύπτουν τις ταμειακές τους ανάγκες για διάστημα 15 ημερών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης