ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Goldman Sachs: Επιτυχημένη η ανακεφαλαιοποίηση, μεγάλες οι προκλήσεις για τις τράπεζες

Επιτυχημένη χαρακτηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs σε ανάλυσή της, προειδοποιώντας ωστόσο πως οι προοπτικές του τραπεζικού κλάδου εξαρτώνται πλέον από την ταχύτητα που θα προχωρήσουν τα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, η απομόχλευση τους, η διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά και με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική σταθερότητα και η μακροοικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Στον απολογισμό της ανακεφαλαιοποίησης η Goldman Sachs αναφέρει πως το κεφαλαιακό έλλειμμα 14,4 δισ. ευρώ του ακραίου σεναρίου της ΕΚΤ καλύφθηκε κατά 5,3 δισ. ευρώ από την αγορά, κατά 3,7 δισ. ευρώ με πρόσθετα εσωτερικά μέτρα (τη μετατροπή ομολόγων σε μετοχές) και το υπολείπω 5,4 δισ. ευρώ συμπληρώθηκε από το κράτος.

Η επενδυτική τράπεζα ξεκαθαρίζει πως οι κρατικές ενισχύσεις που δέχθηκαν Εθνική και Πειραιώς αποτελούν ένα βασικό παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των τραπεζών. Όπως τονίζει μετά την ανακεφαλαιοποίηση η συμμετοχή ιδιωτών στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο αυξήθηκε από 62% έως 98%.

Η Goldman Sachs προβλέπει σταδιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών. Το 2016 αναμένεται πως δεν θα εμφανίσουν ούτε ζημιές ούτε κέρδη, το 2017 αναμένεται να περάσουν σε κερδοφορία και το 2018 και μετέπειτα αυτή η κερδοφορία θα παγιωθεί. Σε ατομικό επίπεδο, εκτιμά ότι η Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζας Πειραιώς θα επιστρέψουν σε ικανοποιητική κερδοφορία έως το 2019.

Η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει πως οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν πέσει 95% κατά μέσο όρο από την αρχή του έτους και διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σε αναξιοπαθούντα επίπεδα και με μεγάλη έκπτωση σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Όπως αναφέρει, οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές διατέθηκαν στις αυξησιές κεφαλαίου σε επίπεδα 0,3-0,4 επί της ενσώματης λογιστικής τους αξίας προκαλώντας 83% -99% αραίωση στους προηγούμενους μετόχους, ήτοι περισσότερο από 50% σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.

Στη βάση αυτή η Goldman Sachs θεωρεί πως οι τιμές στόχοι των ελληνικών τραπεζών στο επόμενο 12μηνο θα αντιστοιχούν στο 0,6 επί της ενσώματης λογιστικής τους αξίας, κάτι που σημαίνει ότι θα κινηθούν από 45% έως 65% υψηλότερα σε σχέση με τις τιμές που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου μετά τα reverse split.

Η επενδυτική τράπεζα δίνει σύσταση «Αγορά» για την Alpha Bank τοποθετώντας στα 3,30 ευρώ την τιμή μετοχής σε βάθος 12μηνου, ήτοι 64% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αύξησης κεφαλαίου μετά το reverse split.

Για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετεί στα 0,45 ευρώ την τιμή μετοχής σε βάθος 12μηνου, ήτοι 50% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αύξησης κεφαλαίου μετά το reverse split. Δίνει δε «Ουδέτερη» βαθμολογία ως σύσταση.

Για την Eurobank η GS τοποθετεί στο 1,45 ευρώ την τιμή μετοχής σε βάθος 12μηνου, ήτοι 45% υψηλότερα σε σχέση με την τιμή αύξησης κεφαλαίου μετά το reverse split. Δίνει δε «Ουδέτερη» βαθμολογία ως σύσταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης