ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πανευρωπαϊκές πιέσεις ώστε να ανοίξουν οι «κλειστές πόρτες» του Eurogroup

Πανευρωπαϊκές πιέσεις ώστε να ανοίξουν οι «κλειστές πόρτες» του Eurogroup
Reuters

Η Ελλάδα ήδη από το 2015 ζητούσε να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια στον τρόπο λήψης των αποφάσεων του Eurogroup. Στο ζήτημα αυτό έχει αναφερθεί πολλές φορές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μάλιστα είχε καταγράψει τις συνεδριάσεις στις οποίες μετείχε το πρώτο εξάμηνο του 2015, επικαλούμενος την έλλειψη δημοσιοποιημένων πρακτικών.

Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα έχει βρει έναν ανέλπιστο σύμμαχο στην προσπάθεια αυτή, ο οποίος μάλιστα κινείται πιο θεσμικά και μεθοδευμένα. Πρόκειται για τη Μόνιμη Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ολλανδικής Βουλής η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να δοθεί μεγαλύτερη δημοσιότητα στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Eurogroup και στις θέσεις που παίρνουν οι μετέχοντες σε αυτό.

Η πρωτοβουλία που φέρει την ονομασία «Ανοίγοντας τις κλειστές πόρτες» (Opening up closed doors) ξεκίνησε τον προηγούμενο Φεβρουάριο και στους πέντε μήνες που έχουν μεσολαβήσει η επιτροπή ασκεί διαρκείς πιέσεις στον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα και στους αξιωματούχους της ευρωζώνης, στην κατεύθυνση της δημοσίευσης των πρακτικών του Eurogroup.

Η κοινοβουλευτική επιτροπή στις 19 Φεβρουαρίου 2018 είχε υποβάλει στον επικεφαλής του Eurogroup Μάριο Σεντένο, προτάσεις βελτίωσης της διαφάνειας που διέπει τη λειτουργία της Ευρωομάδας. Στις 21 Ιουνίου, ανήμερα του κρισίμου Eurogroup για την Ελλάδα, οι Ολλανδοί κοινοβουλευτικοί επανήλθαν στο ζήτημα, ζητώντας γραπτές απαντήσεις επί τω προτάσεων τους.

Προ ημερών ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα έδωσε κάποιες γραπτές απαντήσεις που δείχνουν πως η πρωτοβουλία των Ολλανδών κοινοβουλευτικών έχει φέρει σε αμηχανία πολλούς στη ζώνη του ευρώ. Ο Χούκστρα στις απαντήσεις του υπογράμμισε πως η Ευρωομάδα είναι ένα «διακυβερνητικό όργανο» λαμβάνει αποφάσεις με μια ιδιαιτερότητα: ότι έκαστος υπουργός Οικονομικών είναι υπόλογος στο δικό του κοινοβούλιο.

Επί του ζητήματος ανέφερε πως η ολλανδική κυβέρνηση συμμερίζεται τη σημασία που αποδίδει το ολλανδικό κοινοβούλιο στην ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη και πως προσπαθεί να ενημερώνει πάντοτε το κοινοβούλιο εγκαίρως και όσο το δυνατόν πληρέστερα, αλλά «στο πλαίσιο του νομικού πλαισίου στο οποίο δεσμεύονται όλα τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως τα τελευταία χρόνια, έγιναν διάφορες συμφωνίες στην Ευρωομάδα για την αύξηση της διαφάνειας της. Ως παράδειγμα ανέφερε πως εκδίδονται εκ των προτέρων δημοσιευμένες ημερήσιες διατάξεις, δημοσιοποιείται ανακοινωθέν μετά τη λήξη του Eurogroup και τα έγγραφα που προετοιμάζονται για τις θεματικές συζητήσεις δημοσιεύονται κατ 'αρχήν για την Ευρωομάδα και μετά από συζήτηση στο EuroWorking Group.

Στο σημείο αυτό ο Χούκστρα ανέφερε πως η ολλανδική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τον πρόεδρο του EuroWorking Group Χανς Φάιλμπριφ να θέσει μαζί με τον πρόεδρο της Ευρωομάδας Μάριο Σεντένο το ζήτημα της ενίσχυσης της διαφάνεια στην ημερήσια διάταξη. «Η Ολλανδία θα συνεχίσει να κατευθύνει την προσοχή σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Χούκστρα.