ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κλειδώνουν» σήμερα τα προαπαιτούμενα της τετραετίας

EPA

Η απόφαση για ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδος από τις 21 Αυγούστου που δημοσιοποίησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει πλήθος προειδοποιήσεων για το μέγεθος του ελληνικού χρέους, τα τρωτά σημεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, για το έλλειμμα επενδύσεων στη χώρα, την υψηλή ανεργία και πλήθος άλλων αδυναμιών, που δεν σίγουρα παραπέμπουν σε «success story».

Στη βάση αυτή υπογραμμίζεται πως οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν και πως στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα δεσμεύτηκε να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς της δημοσιονομικής πολιτικής και των δημοσιονομικών-διαρθρωτικών πολιτικών (fiscal-structural policies), της κοινωνικής πρόνοιας, της οικονομικής σταθερότητας, των εργασιακών, των αγορών προϊόντων των ιδιωτικοποιήσεων και της δημόσιας διοίκησης.

«Αυτές οι συγκεκριμένες ενέργειες, οι οποίες έχουν οριστεί στο παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup της 22ας Ιουνίου του 2018, θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση πιθανών πηγών οικονομικών δυσχερειών», ξεκαθαρίζει η απόφαση.

Σήμερα το προαναφερόμενο πλαίσιο δεσμεύσεων θα απασχολήσει τη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Διοικητών του ESM που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες πριν το Eurogroup.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM θα εγκρίνει το Συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελλάδα, όπως αυτό προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Το Συμπληρωματικό Μνημόνιο θα παραπέμπει κυρίως στις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις μετά τη λήξη του προγράμματος. Οι εν λόγω παρεμβάσεις σχετίζονται με τα δημοσιονομικά, την κοινωνική πρόνοια, το χρηματοπιστωτικό σύστημα, την αγορά εργασίας και προϊόντων, τη δημόσια διοίκηση και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τη δέσμευση να εξασφαλίσει ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της θα επιτύχει έως το 2022 ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στη βάση των μεταρρυθμίσεων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM. Τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολογήτου θα έχουν κεντρικό ρόλο στο νέο αυτό πλαίσιο υποχρεώσεων, όπως και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε δύο δόσεις, μία το 2019 και μία το 2020, προκειμένου να υπάρξει πλήρης εξίσωση με τις εμπορικές.

Να σημειωθεί πως η έγκριση του Συμπληρωματικού Μνημονίου είναι απαραίτητη για να ακολουθήσει την Παρασκευή η έγκριση της εκταμίευσης των 15 δισ. ευρώ, ήτοι της τελευταίας δόσης του ελληνικού προγράμματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης