Η μείωση του χρέους η πρώτη στρατηγική προτεραιότητα της ΔΕΗ
Τον κώδωνα του κινδύνου από τη μη εξυπηρέτηση του χρέους λόγω των χαμηλών λειτουργικών αποτελεσμάτων (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) κρούει για τη ΔΕΗ η McKinsey μέσα από την εκπόνηση του πενταετούς στρατηγικού και επιχειρησιακού της σχεδίου.
Αυτό φέρει τον τίτλο «Project Compass» («Σχέδιο Πυξίδα») και έχει ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο στο τέλος της πενταετίας η λειτουργική κερδοφορία να αυξηθεί σχεδόν κατά 500 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ με 1,1 δισ. ευρώ, και να περιοριστεί δραστικά το καθαρό χρέος. Οι πληροφορίες θέλουν το επιχειρησιακό σχέδιο να θέτει ως στόχο τη μείωσή του το 2022 στα 2 δισ. από 3,9 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.
Αν και οι στρατηγικές προτεραιότητες του επιχειρησιακού σχεδίου που ανακοίνωσε η ΔΕΗ δεν περιγράφουν καν τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρίας, εν τούτοις διακρίνονται αλλαγές στην τιμολόγηση των καταναλωτών, καθώς και κυνήγι των οφειλετών.
Η δημόσια εταιρεία καλείται επίσης να αυξήσει τη συμμετοχή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσθέτοντας στο χαρτοφυλάκιό της 600 MW έως το 2022, αλλά και να επενδύσει στα δίκτυα και στις υποδομές διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκληση επίσης αποτελεί και η πώληση και προϊόντων φυσικού αερίου, όπως και η παροχή ενεργειακών υπηρεσιών. Η ΔΕΗ επίσης θα πρέπει να βγει και στο εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί συνέργειες σε επίπεδο εταιρείας και ομίλου.
Ερωτηματικά πάντως εγείρονται και απότην ανακοίνωση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου ύψους 3,9 δισ. ευρώ μέχρι το 2022, εκ των οποίων τα μισά κεφάλαια κατευθύνονται στα δίκτυα διανομής και στις ΑΠΕ, 23% στην κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα V και 9% για επενδύσεις διατήρησης και αναβάθμισης των μονάδων παραγωγής ρεύματος.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως στο ανακοινωθέν από τη ΔΕΗ επιχειρησιακό σχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στην υποχρέωσή της να χάσει τις μισές πωλήσεις της. Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του 2019 η εταιρεία θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της κατά 50%.
Αλλά αναφορά γίνεται στην απώλεια ισχύος από το χαρτοφυλάκιό της λόγω της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της Μελίτης και της Μεγαλόπολης 930 MW, αλλά και της απόσυρσης παλιών σταθμών ισχύος 1.212 MW έως το 2021. Η ΔΕΗ θα πρέπει επίσης να διερευνήσει τις δυνατότητες για τη μετατροπή των υπαρχόντων πετρελαϊκών σταθμών σε μικρής κλίμακας μονάδες με καύσιμο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).