ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα μέτρα στην ΕΕ για την πρόληψη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ

Νέα μέτρα στην ΕΕ για την πρόληψη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ
EUROKINISSI

Ενισχύονται τα μέτρα διοικητικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο την πρόληψη της απάτης στον τομέα του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα, με προτεινόμενο Κανονισμό επιχειρείται η καταπολέμηση της απάτης «καρουζέλ» κατά την οποία αγοράζονται και επαναπωλούνται αγαθά χωρίς καταβολή ΦΠΑ, της απάτης στο εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και της κατάχρησης του καθεστώτος εισαγωγής αγαθών χωρίς ΦΠΑ.

Τα προτεινόμενα μέτρα αποσκοπούν κυρίως στη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών, ενώ παράλληλα εισάγουν νέα μέσα συνεργασίας, όπως διοικητικές έρευνες που διενεργούνται από κοινού από περισσότερα κράτη.

Για όσους δεν το γνωρίζουν το «καρουζέλ» είναι η πιο διαδεδομένη μορφή απάτης με τον ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσα από αλλεπάλληλες συναλλαγές μεταξύ διαδοχικών επιχειρήσεων παρεμβάλλεται μια επιχείρηση φάντασμα η οποία εισπράττει αλλά δεν αποδίδει τον ΦΠΑ είτε επειδή είναι ουσιαστικά εικονική επιχείρηση είτε επειδή «εξαφανίζεται» χωρίς να αφήσει ίχνη.

Σε πολλές περιπτώσεις οι εταιρίες «φαντάσματα» που κλέβουν τον ΦΠΑ λειτουργούν για λογαριασμό πραγματικών επιχειρήσεων οι οποίες στήνουν το κύκλωμα για να υπεξαιρέσουν το φόρο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ