ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Eurogroup ζητά ολοκλήρωση προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου

Το Eurogroup ζητά ολοκλήρωση προαπαιτούμενων μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου
Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να υλοποιήσει το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων έως τα μέσα Δεκεμβρίου κάλεσε την Ελλάδα το Eurogroup, ενώ ο επικεφαλής του συμβουλίου Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πως επείγει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα και να μην υπάρξουν παλινωδίες.

Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε πως το συμβούλιο εξέτασε το δεύτερο σετ των προαπαιτούμενων μέτρων για την Ελλάδα που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ και κάλεσε την Αθήνα να τα ολοκληρώσει όσο το δυνατόν ποιο γρήγορα.

«Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε εν συνεχεία να εστιάσουμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι ανοιχτές και πρέπει να οριστικοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξουν νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος ο Ντάισελμπλουμ δεν θέλησε να απαντήσει άμεσα ωστόσο έστελλε το μήνυμα πως στόχος είναι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις τράπεζες και την ελληνική οικονομία, ώστε να υπάρξουν ξανά ξένες επενδύσεις.

Πώς θα γίνει αυτό εάν δεν πετύχει το πρόγραμμα; Το να επιστρέψουμε σε καθεστώς κρίσης δεν θα βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο», είπε με νόημα.

Συναίνεση για το ασφαλιστικό

Τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρθηκαν στο ασφαλιστικό. Ο Μοσκοβισί τόνισε πως οι θεσμοί θα επιστρέψουν αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα για το δεύτερο σετ προαπαιτούμενων, το οποίο εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί έγκαιρα. «Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας», είπε. Ο ίδιος αναγνώρισε πως το 2016 θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις για το ασφαλιστικό και τα φορολογικά, ωστόσο υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις.

Κάνοντας αναφορά στο ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ανοιχτή μεταρρύθμιση, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν συζητήθηκε στο Eurogroup και είναι στην ατζέντα για τις αρχές του επόμενου έτους. «Θα είχε σημασία να υπάρχει ευρύτερη πολιτική συναίνεση στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Θα ήταν λογικό αν θέλει κανείς να γίνει με τρόπο βιώσιμο να βρει ευρύτερη συναίνεση», δήλωσε.

Στην συνέντευξη Τύπου εκφράσθηκε ικανοποίηση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως είναι επιτυχία που το κόστος κινείται στα 5,5 δισ. ευρώ πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές προβλέψεις. Αναφορικά δε με τα χρήματα που θα περισσέψουν από την ανακεφαλαιοποίηση είπε πως τα 10 δισ. ευρώ δεν θα διατεθούν εάν δεν χρειαστούν. Ερωτηθείς για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και το εάν θα μειωθεί ο στόχος για την άντληση 50 δισ. ευρώ έως το 2030 δεδομένου ότι τα 25 δισ. ευρώ προορίζονταν για τις τράπεζες, ο ίδιος είπε ότι αυτό θα είναι μέρος της σχεδίασης του Ταμείου και ευρίσκεται υπό εξέταση.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα νέα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας και εκείνος πως δεν θα χρειαστούν όλα τα κεφάλαια που προβλέπονταν τον Αύγουστο.

Τέλος, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινκ απεκάλυψε πως αύριο θα εκταμιευτούν από τον ESM και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ