Λύση ανάγκης η μερική απασχόληση στην Ελλάδα σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης για τις προοπτικές απασχόλησης (OECD Employment Outlook 2018) που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δείχνουν πως για 7 στους 10 Έλληνες εργαζομένους η μερική απασχόληση αποτελεί λύση ανάγκης.
Από την έκθεση προκύπτει πως η Ελλάδα έχει την υψηλότερη ανεργία στον ΟΟΣΑ με ποσοστό 21,5%, ενώ ακολουθούν η Ισπανία με 17,2%, η Ιταλία με 11,2%, η Τουρκία με 10,9%, η Γαλλία με 9,4% και η Πορτογαλία με 9%. Το ποσοστό εκείνων που είναι άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών ως ποσοστό του συνόλου των ανέργων διαμορφώνεται στην Ελλάδα στο 72,8%, όταν το 2007 ήταν στο 49,7%. Δηλαδή 7 στους 10 ανέργους είναι άνεργοι πάνω από ένα χρόνο, όταν ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι στο 31%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ οι μερικώς απασχολούμενοι στην Ελλάδα ως ποσοστό των πλήρως απασχολουμένων διαμορφώθηκαν πέρυσι στο 11%, όταν το 2007 ήταν μόλις στο 7,7%. Μάλιστα, το 62,5% των μερικώς απασχολουμένων στην Ελλάδα είναι γυναίκες!
Τα στοιχεία δείχνουν πως ο αριθμός των Ελλήνων που επιθυμούν να εργαστούν περισσότερες ώρες από όσες είναι διαθέσιμες για εκείνους, ήτοι τελούν σε καθεστώς αναγκαστικής μερικής απασχόλησης είναι στο 6,6%, όταν το 2007 ήταν στο 2,4%. Αυτό όταν ο μέσος όρος των αναγκαστικά υποαπασχολούμενων στον ΟΟΣΑ είναι στο 3,3% του συνόλου των εργαζομένων, ήτοι ο μισός από ότι στην Ελλάδα. Το ποσοστό της «αναγκαστικής» μερικής απασχόλησης είναι 4,9% για τους άνδρες και 9,1% για τις γυναίκες, γεγονός που δείχνει το πόσο πιο δύσκολη είναι η ανεύρεση εργασίας για τις Ελληνίδες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ όσοι αναγκάζονται να εργαστούν ως μερικώς απασχολούμενοι στην Ελλάδα παρά το ότι ζητούν πλήρη απασχόληση ανέρχονται στο 69,5% των μερικών απασχολουμένων ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο στον ΟΟΣΑ, όπου ο σχετικώς μέσος όρος είναι στο 16,2%.