Προσεκτική δημοσιονομική πολιτική ζήτησε ο Μάριο Σεντένο από την Ελλάδα
Σαφές μήνυμα πως η διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί έστειλαν από κοινού ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικείμενη ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος.
Ο Μάριο Σεντένο ανέφερε πως η ευρωζώνη έδειξε πρωτόγνωρη αλληλεγγύη στην Ελλάδα δανείζοντας της 241 δισ. ευρώ όταν κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να της τα δώσει.
Για τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος εμφανίσθηκε ικανοποιημένος τονίζοντας πως μέχρι το 2030 η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερα για τόκους και κεφάλαιο. «Στις 22 Ιουνίου πετύχαμε μια συμφωνία στο Eurogroup που θα βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα κάτι που αποτυπώνεται ήδη στη δευτερογενή αγορά», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.
Για την τελική δόση των 15 δισ. ευρώ είπε πως η εκταμίευση της θα μπορούσε να γίνει ακόμη και την επομένη εβδομάδα και εξήγησε πως από αυτά τα 9,5 δισ. ευρώ θα πάνε για το μαξιλάρι ρευστότητας για να τονώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη και τα υπόλοιπα 5,5 δισ. ευρώ θα είναι διαθέσιμα έως το 2020 σε ειδικό λογαριασμό για την κάλυψη των υποχρεώσεων αποπληρωμής χρέους. «Συνολικά το μαξιλάρι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 22 μήνες», είπε.
Για την μετα-προγραμματική εποπτεία ο επικεφαλής του Eurogroup ήταν σαφής: «Θα είμαι ξεκάθαρος: έξοδος από το πρόγραμμα για την Ελλάδα σημαίνει έξοδος από το πρόγραμμα», είπε.
Ο ίδιος είπε πως θα απαιτηθεί προσεκτική δημοσιονομική πολιτική στη βάση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν τεθεί. «Θα απαιτηθούν, σωστές δημοσιονομικές πολιτικές και σωστή διαχείριση, καλή διαχείριση του τραπεζικού τομέα για τα «κόκκινα» δάνεια και ευέλικτες αγορές εργασίας και προϊόντων και μοντέρνα δημόσια διοίκηση», είπε.
Κατά τον κ. Σεντένο μετά τον Αύγουστο η χώρα θα κοιτάξει τις επιλογές πολιτικής της. «Η Ελλάδα θα μπορέσει να βελτιώσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ληφθεί», είπε.
Λαμβάνονταν το λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε πως κατά τη διήμερη επίσκεψη του στην Αθήνα αντιλήφθηκε στην πράξη πως οι ελληνικές αρχές θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ελευθερία που θα τους δοθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα σύμμαχος των Ελλήνων πολιτών προκειμένου να μπορέσουμε να τους προστατέψουμε από μια τυφλή λιτότητα και από εκείνους που ήθελαν να τους διώξουν από την ευρωζώνη. Αν είχαμε Grexit θα είχαμε οριστικό κατακερματισμό της ευρωζώνης και η τραγωδία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη για την Ελλάδα», είπε ο Επίτροπος Μοσκοβισί.
Ο ίδιος είπε πως Επιτροπή και Ελλάδα θα προετοιμάσουν την έξοδο από το πρόγραμμα από κοινού. Στη βάση αυτή τόνισε πως θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικά ανέφερε πως έγινε σημαντική μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό η οποία και συνεχίζεται. «Την ευθύνη την έχουν οι Ελληνικές αρχές για να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις», προσέθεσε.
Για την ενισχυμένη εποπτεία ο Επίτροπος Μοσκοβισί επιτέθηκε εμμέσως στη ΝΔ. «Όταν κάποιος είναι πολιτικός δεν μπορεί να στέκεται κατά την αλήθειας. Δεν πρόκειται για τέταρτο πρόγραμμα. Δεν μιλάμε για ένα τέταρτο πρόγραμμα. Αυτό αποτελεί ψέμα», είπε.
Από την πλευρά του ο Έλληνας ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης τόνισε πως δεν χωρούν πανηγυρισμοί και θριαμβολογίες για την έξοδο της Ελλάδος από το Μνημόνιο και κατηγόρησε τον Πιερ Μοσκοβισί πως κατά την επίσκεψη του στην Ελλάδα εμφανίσθηκε ως πολιτικός, διεκδικητής της θέσης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε πως η Ελλάδα έχει κάνει ένα θετικό βήμα. «Νοιώθουμε ικανοποίηση αλλά δεν πανηγυρίζουμε διότι ένα κομμάτι του ελληνικού λαού υφίσταται τις επιπτώσεις των μνημονιακών μέτρων», είπε και τόνισε πως η έξοδος από το πρόγραμμα οδηγεί σε μεγαλύτερη ελευθερία, αλλά και μεγαλύτερη ευθύνη.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο είπε στη δευτερολογία του πως η επιτυχία της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την αντοχή της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στη συνέχεια των οικονομικών κύκλων. «Οι μεταρρυθμίσεις ωριμάζουν αργά. Αργούν να δράσουν και να δείξουν αποτελέσματα», σημείωσε και ξεκαθάρισε πως μέριμνα της Ευρωομάδας είναι να μην επαναληφθούν οι ελληνικές περιπέτειες. «Είμαστε προσηλωμένοι στο να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα επαναληφτούν άλλα τέτοια οκτώ χρόνια», σημείωσε.
Στη βάση αυτή είπε πως για την επιτυχία των ελληνικών προγραμμάτων θα πρέπει να εξαχθούν συμπεράσματα από την Πορτογαλία, η οποία μετά την έξοδο της από το πρόγραμμα διάσωσης εφάρμοσε κύματα μεταρρυθμίσεων.
Για την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου είπε πως αν και υπάρχει σεβασμός στις αποφάσεις της Ελληνικής Δικαιοσύνης υπάρχει προβληματισμός για την δικαστική εξέλιξη.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις στη δευτερολογία του απάντησε στις επιθέσεις που του έγιναν για την παρουσία του και τις δηλώσεις του στην Αθήνα.
«Με κατηγορήσατε και εδώ ότι παίζω πολιτικό παιχνίδι και καθοδηγούμε από πολιτικές φιλοδοξίες. Δεν θεωρώ έντιμη αυτή την πρακτική. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι στο πλευρό της Ελλάδα. Μη βόσκετε την εύκολη λύση. Τα πολιτικά πάθη δεν πρέπει να οδηγούν στην απαξίωση μιας καλής συμφωνίας», είπε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «η αλήθεια δεν είναι πως η Ελλάδα έχει σωθεί πλήρως, αλλά ότι ορθοποδεί» και επανάλαβε πως η συμφωνία του Eurogroup αφήνει στην Ελλάδα την ελευθερία να ασχοληθεί με την οικονομική της ανάπτυξη. «Όχι. Σε καμία περίπτωση η διευρυμένη επιτήρηση δεν είναι συγκεκαλυμμένο Μνημόνιο», ανέφερε και τόνισε πως «το φθινόπωρο θα έχουμε ένα σημαντικό δημοσιονομικό ραντεβού με την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».