ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε φετίχ με τη λιτότητα, δεν θα ξανάρθει η τρόικα

Μοσκοβισί: Δεν έχουμε φετίχ με τη λιτότητα, δεν θα ξανάρθει η τρόικα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μετά από οκτώ δύσκολα χρόνια η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, στην αυτονομία και στις αγορές, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών της Βουλής, με θέμα «Ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα».

Όπως σημείωσε αυτά τα χρόνια ήταν απίστευτα δύσκολα για τον ελληνικό λαό για να υπογραμμίσει ότι δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις που χρειάστηκε να ληφθούν από την ελληνική Βουλή, όταν μάλιστα καμία άλλη χώρα δεν χρειάστηκε να λάβει τέτοια μέτρα.

«Ήμουν ανέκαθεν σύμμαχος για να αντιταχθώ στις υπερβολές της λιτότητας και σε αυτούς που ήθελαν μια τιμωρητική δράση στην Ελλάδα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και τόνισε ότι έδωσε μάχη για την κοινωνική διάσταση του τρίτου προγράμματος.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν δήλωνε την προσήλωσή της στη ζώνη του ευρώ και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος του ελληνικού λαού και του κοινοβουλίου γιατί διατήρησε τις δύσκολες και αναγκαίες πρωτοβουλίες», είπε και πρόσθεσε ότι το τέλος του προγράμματος είναι νίκη της Ελλάδας και της ζώνης του ευρώ.

Ο Γάλλος Επίτροπος είπε πως έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να γίνει μια φυσιολογική χώρα στη ζώνη του ευρώ και κάλεσε τους Έλληνες βουλευτές να διαφυλάξουν τα όσα έχουν επιτευχθεί με τη στάση τους τα επόμενα χρόνια.

Για την εποπτεία μετά το πρόγραμμα ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε: «Μαζί αποφασίσαμε να έχουμε μια μεταμνημονιακή εποπτεία για να καθησυχάσουμε τους επενδυτές (…) Δεν θα είναι τέταρτο Μνημόνιο αυτό που θα έχουμε. Δεν θα ξανάρθει η τρόικα εδώ (...) Παρά όλα αυτά μαζί από κοινού θα μεριμνούμε για να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί».

Να σημειωθεί πως ο Επίτροπος Μοσκοβισί μετά από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και πριν μιλήσει στη Βουλή, ερωτήθηκε για το εάν θα κοπούν οι συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου. Η απάντησή του ήταν «pacta sunt servanda», οι δεσμεύεις πρέπει να τηρούνται, αλλά «δεν είναι άκαμπτες», είπε επικαλούμενος την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων.

Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος σχηματικά ανέφερε πως η ευρωζώνη αποφάσισε μια 15ετή απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής τόκων, δίδοντας περιθώρια ελιγμών στην Ελλάδα για να πετύχει αύξηση της ανάπτυξης. «Μεταφέρονται για το 2033 οι πληρωμές τόκων για τα δάνεια του EFSF (…) την περίοδο αυτή θα υπάρξει μια εξοικονόμηση 42 δισ. ευρώ από τα τοκοχρεολύσια», είπε.

Τέλος, υπογράμμισε πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ελληνική κυβέρνηση θα συνεργαστούν στενά στην κατάρτιση του προϋπολογισμού 2019. «Με τον Ευκλείδη θα προετοιμάσουμε το σχέδιο προϋπολογισμού που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», ανέφερε ο Επίτροπος.