«Αιχμάλωτα» των πολιτικών εξελίξεων σε Γερμανία και Ιταλία τα ελληνικά ομόλογα
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία η ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, καθώς υπάρχει ο φόβος για νέες αναταράξεις στις αγορές ομολόγων εάν διασπαστεί ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Μια πιθανή αποχώρηση των Χριστιανοκοινωνιστών από την γερμανική κυβέρνηση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές, κάτι που οι αγορές δεν επιθυμούν διότι υπάρχει ο φόβος ενίσχυσης των κομμάτων της ακροδεξιάς.
Δεδομένης της ιταλικής εμπειρίας και της μεγάλης αβεβαιότητας που προκλήθηκε στις αγορές αφενός με τη συγκρότηση κυβέρνησης από τα λαϊκιστικά κόμματα, αφετέρου από τις επιλογές αμφιλεγόμενων προσώπων και πολιτικών, μια επανάληψη της ίδιας κατάστασης στη Γερμανία είναι κάτι που οι αγορές δεν θέλουν να δουν.
Η Ελλάδα από την πλευρά της δεν θέλει να υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν υψηλότερα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων και συνακόλουθα των ελληνικών χρεογράφων, σε μια περίοδο που προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης και θέλει να κάνει επιλεκτικές εκδόσεις ομολόγων μεσοπρόθεσμης διάρκειας.
Πρέπει να σημειωθεί πως το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έχει σήμερα απόδοση 3,95%, ήτοι 365 μονάδες βάσης υψηλότερα από το γερμανικό δεκαετές ομόλογο και 127 μονάδες βάσης υψηλότερα από το ιταλικό δεκαετές ομόλογο. Εάν για παράδειγμα η απόδοση του γερμανικού ομολόγου από το 0,30% που είναι σήμερα οδηγούταν στο 0,80%, που είναι τα υψηλά του τίτλου μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο, αυτό θα είχε ως συνέπεια το ελληνικό δεκαετές να πάει στο 4,45%, επίπεδα που το κόστος δανεισμού θεωρείται ακριβό.
Ήδη, το γεγονός ότι η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου έχει αναρριχηθεί στο 2,68% προκαλεί προβλήματα στην Ελλάδα διότι το risk premium -δηλαδή το πρόσθετο ποσοστό αναμενόμενης απόδοσης που χρειάζεται ένας επενδυτής για να πεισθεί να αναλάβει πιο επισφαλείς επενδύσεις -παραμένει υψηλό για το ελληνικό χρέος.