ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Λογιστικό» το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία

«Λογιστικό» το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία
EUROKINISSI

Λογιστικές αλχημείες με το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, αποκαλύπτοντας ότι η κυβέρνηση ονομάτισε ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου περίπου 30.000 συντάξεις, προκειμένου η έκδοσή τους να χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη επιχορήγηση των δανειστών, και όχι από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Ετσι, ένας μεγάλος αριθμός νέων συνταξιούχων «θυσιάστηκε» και δεν έλαβε τη σύνταξή του προκειμένου ο ΕΦΚΑ να παρουσιάσει πλεόνασμα το 2017, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, κάνοντας λόγο για πρωτοφανείς μεθοδεύσεις.

Η αποκάλυψη, με αναλυτικά στοιχεία, έγινε χθες κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), η οποία επισημαίνει ότι «το περίφημο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ δεν είναι παρά έλλειμμα που πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ».

Ειδικότερα, σε λογιστικό τρικ αποδίδει η ομοσπονδία εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) το πλεόνασμα ύψους 1,52 δισ. που κατάφερε να πετύχει ο ΕΦΚΑ το 2017, μετατρέποντας το αρχικά προϋπολογιζόμενο έλλειμμα των 765 εκατ. σε «καθαρό» ταμειακό πλεόνασμα 754 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ Αντώνης Κουρούκλης μιλώντας στο 33ο Συνέδριο της ομοσπονδίας υποστήριξε ότι ο ΕΦΚΑ βάφτισε ληξιπρόθεσμες περίπου 30.000 συντάξεις προκειμένου η έκδοσή τους να χρηματοδοτηθεί από την έκτακτη επιχορήγηση των δανειστών και όχι από τον προϋπολογισμό του φορέα, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πλεόνασμα.

«Κάθε χρόνο έτσι κι αλλιώς», εξήγησε ο Αντώνης Κουρούκλης, «το σύνολο των Ταμείων εξέδιδε 120.000 συντάξεις. Τον ίδιο αριθμό πάνω - κάτω εξέδωσε και το 2017. Αντί, δηλαδή, με την έκτακτη επιχορήγηση να καταβάλουν έναν μεγάλο αριθμό επιπλέον συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων, κατέβαλαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017 – βαφτίζοντας όμως τις 30.000 από τις 120.000 ληξιπρόθεσμες – και οι οποίες θα πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό!».

Η βασική παρατήρηση την οποία κάνει η ΠΟΠΟΚΠ αφορά το γεγονός ότι προϋπολογιζόμενη δαπάνη για συντάξεις ύψους 582 εκατ. – δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και αθροίστηκε στο πλεόνασμα του 2017, αφού αντίστοιχα – δεν μεταφέρθηκε και δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του 2018, επειδή ο κύριος όγκος των συντάξεων που αντιστοιχούσαν στο συγκεκριμένο ποσό καταβλήθηκαν τελικά εντός του 2017 από την έκτακτη επιχορήγηση.

Πρόκειται για επιχορήγηση στο πλαίσιο του προγράμματος εξόφλησης εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Από το συνολικό ποσό των 885 εκατ. το 2017 εγγράφηκαν περίπου 645 εκατ., πληρώθηκαν συντάξεις ύψους 484 εκατ. και περίπου 160 εκατ. μεταφέρθηκαν στο 2018. Αντί δηλαδή με την έκτακτη επιχορήγηση να καταβάλουν έναν μεγάλο αριθμό επιπλέον συντάξεων από το στοκ των καθυστερούμενων, κατέβαλαν μόνο αυτές που έτσι κι αλλιώς θα εκδίδονταν εντός του 2017 – βαφτίζοντας ένα μέρος ληξιπρόθεσμες – και οι οποίες θα πληρώνονταν από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ και όχι από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Χωρίς να δώσει απάντηση στην αποκάλυψη της ΠΟΠΟΚΠ για το τρικ στο πλεόνασμα του ΕΦΚΑ αλλά και για τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας σε χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση τονίζει ότι «η ανεξάρτητη Ελληνική Στατιστική Αρχή έλεγξε όλα τα στοιχεία του δημοσιονομικού αποτελέσματος του ΕΦΚΑ και των άλλων Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης και δημοσιοποίησε στις 23/4/2018 τα Δημοσιονομικά Στοιχεία του 2017, τα οποία και αποδέχθηκε η Eurostat».

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά – υποστηρίζει το υπουργείο – οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης είχαν πλεόνασμα 2.937 εκατ. ευρώ το 2017, κατά 921 εκατ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2016 και 3.489 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2015. Kατά το υπουργείο Εργασίας, «το πλεόνασμα είναι το καθαρό αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού, της αύξησης της απασχόλησης, της βελτίωσης της εισπραξιμότητας και της καλύτερης διαχείρισης που γίνεται υπό τον νέο Ενιαίο Φορέα, ταυτόχρονα με την καταβολή δεκάδων χιλιάδων συντάξεων που παρέμεναν, για πολλά χρόνια, στα συρτάρια από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».