Ποιες αλλαγές επέρχονται στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση
Αντισυνταγματική έκρινε χθες κατά πλειοψηφία, σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την πρόσφατη διάταξη σχετικά με την υποχρεωτική διαμεσολάβηση για την επίλυση των ιδιωτικών διαφορών των πολιτών πριν εκείνοι προσφύγουν στα δικαστήρια.
Η Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Βασίλη Πέππα, εισηγητή τον αρεοπαγίτη Νικόλαο Πιπιλίγκα και με τη συμμετοχή του αντεισαγγελέα Αθανάσιου Κατσιρώδη, έκρινε αντισυνταγματική την υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης, λαμβάνοντας υπόψη ότι θίγεται ο συνταγματικά προστατευόμενος πυρήνας του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη λόγω των μεγάλων δαπανών που απαιτεί η ιδιωτική διαμεσολάβηση, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.
Η απόφαση αυτή των ανώτατων δικαστών, αν και έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και ως εκ τούτου δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, εντούτοις ερμηνεύεται από νομικούς και δικαστικούς κύκλους ως ήττα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίμαχη διάταξη προκρίθηκε ως απάντηση στο πρόβλημα για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης και την αποφόρτιση των δικαστηρίων από προσωπικές διαφορές μεταξύ ιδιωτών.
Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή δέχθηκε πυρά και ενστάσεις τόσο από τους δικαστικούς λειτουργούς όσο και από τους δικηγόρους.
Το ζήτημα έφθασε προς συζήτηση στη Διοικητική Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου κατόπιν αιτήματος του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Βερβεσού, ενώ ανάλογο αίτημα είχε υποβάλει και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων.