ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ξέπλυμα» χρήματος μέσω εικονικών νομισμάτων στο επίκεντρο της συνόδου της FATF

Pixabay

Η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω εικονικών νομισμάτων και η συνεργασία των αρμοδίων Αρχών για το Ξέπλυμα Χρήματος με τις εισαγγελικές υπηρεσίες διεθνώς, βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (Financial Action Task Force - FATF) στο Παρίσι.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης είναι μία ανεξάρτητη μονάδα που συγκροτήθηκε το 1989 και εξυπηρετείται γραμματειακά από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Είναι ο φορέας από τον οποίον προέρχονται οι κανόνες του διεθνούς δικαίου για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Σκοπός της FATF, είναι αφενός η καθιέρωση διεθνών προτύπων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και την καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αφετέρου η των προτύπων από τα κράτη–μέλη. Στη βάση αυτή, η FATF ελέγχει και αξιολογεί την εφαρμογή των προτύπων σε διεθνές επίπεδο και κατατάσσει τις χώρες ανάλογα με τις επιδόσεις τους.

Η χώρα μας από το 2011 είναι στην «πρώτη κατηγορία» της FATF, δεδομένου ότι εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα της με συνέπεια και καταγράφει θετικές επιδόσεις στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Στην τρέχουσα συνάντηση της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης και της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (MENAFATF) στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από τις 203 περιφέρειες του Παγκόσμιου Δικτύου της FATF, καθώς και τον ΟΗΕ, το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα την Ελλάδα εκπροσωπούν η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Έλενα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής της Α΄ Μονάδας της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος Στάθης Τσίρμπας.

Στο επίκεντρο της εξαήμερης συνάντησης που ολοκληρώνεται αύριο βρίσκονται σημαντικά θέματα για την προστασία της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η FATF εξετάζει θέματα που αφορούν στην κατανόηση των τρωτών σημείων των εικονικών νομισμάτων ή των «στοιχείων κρυπτογράφησης» που σχετίζονται με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την προώθηση μιας πιο συνεκτικής ρυθμιστικής προσέγγισης.

Ειδικό βάρος πέφτει και στην προσέγγιση των αρμοδίων Αρχών για το Ξέπλυμα Χρήματος με τις εισαγγελικές υπηρεσίες και το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για τη διερεύνηση και δίωξη του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης